pEnDaMba ciNtA iLaHi

hAti kAsiH pD y sAtU, DIA y mAhA pEnGaSih, kErna DIA aKu DsiNi, kErNa DIA aKu biSa mLiHat dUniA, alHaMduLilLah..

Pernah aku mengutip
sisa cinta, tanpaku kenal kasihMu
Aku lesu, hlang arah
kelu bicara..
Ku mengharapkan cintaMu ohh, Ya Rabbi
Kini ku tahu, KasihMu tiada bertepi..
Sering aku lafazkan bait cinta
mengukir haluan yang palsu
hingga khianati janji padaMu
Oh tuhanku..
Namun, kau tak pernah mendustai CintaMu..ooo..
Kini ku tahu, Engkaulah Cinta Teragungku..
Ya Allah, ku mohon Rahmat KasihMu...
Terimalah.. Taubatku....ohhhhh...
Ku mohon, terimalah
sandaran ku pada Mu
Hanya Engkau yang Tahu
Sujudku hanya untukMu..
Biar diri bernoda
CintaMu tetap ada
menyuluh kelam hidupku
Menyemai rinduku padaMu..

sama2 r kte hayati lagu nie..:)

13 Masih Ada Cinta Nice Unknown Album (9-10-2009 8-41-16 PM).wma -

Kucuba untuk berlari,
Mengejar mimpi yang tak pasti,
Namun hakikatnya kusedari,
Hidup ini hanya realiti,

Walauku tahu ia hanya ilusi,
Namun tetapku berlari,

Kucuba untuk mencari,
Mengenal erti hidup ini,
Bila akhirnya kutemui,
Ketenangan hidup ini,

Chorus:
Ya Allah, Sedarkanlah diriku,
Dari lenaku ini,
Masih menghantuiku,

Sujudku hanya engkau yang satu,
Pasrah redha untukmu,
Yang Maha Agung,
Wahai tuhanku ampunilah aku…

Selangkah ku mencari rahmatMu,
Biarpun berjuta ranjau menghampiri,
Ku teruskan,
Untuk mencari cinta Mu,

Pasrah Segalanya
Album :
Munsyid : DeHearty
http://liriknasyid.com


Pernah hati ini terguris
Dengan fitnah dan tohmahan menghiris
Sehingga terasa diri ini hina
Kerana tiada siapa yang sudi membela
Kutabahkan hatiku harungi hidup
Biarpun tiada siapa yang menemani
Keseorangan aku di lautan sepi
Ditinggalkan mereka yang aku percayai

Namun ku tahu ada hikmahnya
Setiap segala yang menimpa diri
Kuserahkan segala padaMu Tuhan
Yang berkuasa jua mencipta
Kerana engkau MAha Mengetahui
SEgala apa yang terbuku di hati

C/O:Ya Allah tidakku terdaya lagi
Menahan dugaan yang mencabar ini
Terasa bagai noktah telah kutemui
Mengakhiri segala yang telah aku mulai
Ya Allah engkau lindungilah aku
Bekalkanlah daku dengan limpahan iman
Agar tabahku menghadapi dugaan
Agar tidakku berhenti di pertengahan

Kini di sini aku berdiri
Bersama harapan yang tulus suci
Agar terbitlah kembali menteri pagi
Setelah malamku berkalut benci

Sahabat Sejati
Album : See You D IPT
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com


Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman, maafkanlah diriku

C/O :
Oh Tuhan
Tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman, maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah kau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi

*tabahlah wahai hati mghadapi dugaan2 y mnimpa akhir2 nie..sesungguhnya allah x akn bg ujian y d luar kmampuan hambanya utk mnggungnya..chaiyok2, ara..

“Mari ku ajarkan ilmu ikhlas.” Kata seorang guru kepada anak muridnya.

“Nanti saya ambilkan buku dan pena untuk menulis,”

“Tak payah, bawa sahaja karung guni”

“Karung guni?” Kata anak muridnya seolah-olah tidak percaya.

“Mari kita ke pasar!”

Dalam perjalanan ke pasar mereka melalui jalan yang berbatu-batu.

“Kutip batu-batu yang besar dan masukkan ke dalam karung guni itu." Kata guru itu memberi arahan. Tanpa soal, anak muridnya memasukkan batu-batu besar yang mereka temui sepanjang jalan.

“Cukup?”

“Belum. Isi sampai penuh karung guni itu.” Sampai di pasar, mereka berdua tidak membeli apa-apa. Hanya belegar-legar dan melihat-lihat kemudian beredar ke luar.

“Tuan guru, kita tidak beli apa-apa?”

“Tidak. Bukankah karung gunimu sudah penuh?”

“Ya,ya…” Kata si murid, agak kelelahan.

“Banyak Beli barang.” Tegur seorang kenalan apabila melihat mereka dengan guni yang kelihatan penuh.

“wah, tentu mereka berdua ini orang kaya! Banyak sungguh barang yang mereka beli.'' Kata seseorang.

“Agaknya mereka hendak buat kenduri besar kot," Kata yang lain pula.

Sebaik kembali ke tempat tinggal mereka,si murid meletakkan guni yang berisi batu-batu tadi. “Oh,sungguh letih! Apa yang kita hendak buat dengan batu-batu ini tuan guru?”

“Tak buat apa-apa”

“Eh,kalau begitu letih sajalah saya.” Balas anak murid.

“Letih memang letih tapi kamu dah dapat ilmu ikhlas”

“Ikhlas?” Tanya anak murid kehairanan.

“kamu dah belajar apa akibatnya kalau tidak ikhlas dalam beramal”

“Dengan memikul batu-batu ini?”

“Ya, batu-batu itu umpama amalan yang riyak. Tidak ikhlas. Orang memujinya seperti orang-orang di pasar tadi yang memuji kamu banyaknya barang yang kamu beli. Tapi, kamu sendiri tahu itu bukan barang makanan atau keperluan,tetap hanya batu-batu.”

“Amal yang tidak ikhlas umpama batu-batu ini?

“Ya, hanya berat sahaja ditanggung. Dipuji orang, tetapi tidak ada nilainya di sisi Allah, yang kamu dapat, hanyalah penat.”

“ya, sekarang saya faham apa akibatnya beramal tetapi tidak ikhlas!” Ujar si murid.

Pengajaran: Ramai manusia yang tertipu dalam beramal kerana mengharapkan pujian. Padahal kata-kata pujian hakikatnya hanya menyebabkan diri terseksa kerana terpaksa hidup dalam keadaan yang bermuka-muka. Rugi benar orang yang tidak ikhlas, terseksa di dunia juga terseksa di akhirat.

*p/s kpd diri sendiri..blajar biar ikhlas..insyaallah ilmu y akn dpat lbey berkat..

~Lagu rohani y dperkenalkan oleh zira kat ak..mula2 cam xcaye jak..tp, bila hayati lirik lagu 2, bru r ak pcaye..huhu~

Bila Diri Disayangi

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir

( korus )
Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri

biar kepahitan itu pergi agar kemanisan mengisi
biar kekecewaan berlalu agar kegembiraan mewarnai
biarkan kegelisahan lenyap jangan kita patah semangat
biar penderitaan menyapa agar kekuatan kita jana semula
biarkan diri ini derita agar aku tahu kepahitan derita ini
agar aku tahu kepahitan derita ini
agar aku sedar kesengsaraan ini
tak sama bahkan hanya secebis dari penderitaan Rasullah s.a.w
Dia tidak akan mengujimu jika kau x mampu menghadapinya
.manusia kerap menzalimi diri mereka sendiri
cahaya kelam pahala dosa..berupaya memilihnya walau kadangkala tersasar lantaran pautan nafsu
namun peluang dari-Nya sentiasa ada..namun kasih dari-Nya sentiasa memayungi
diturunkan ad-din memperalusi akal
.dianugerahkan akal memperalusi akhlak
dikurniakan akhlak mencantikkan pekerti
menjadi sebaik-baik umat
tunduk sebagai hamba berjalan sebagai khalifah
menyusuri kehidupan mencari sebutir permata, "IMAN"
menyemai sepohon "TAQWA"
agar dapat berteduh dari kepanasan "NAFSU"
agar dapat berlindung dari agin hasutan "SYAITAN"
dalam mencari "KEREDHAAN ALLAH SWT"

alhamdulilah..akhirnya program usrah raya y ktorg pyer exco kne handle bjaya dlaksanakan..agak penat jugak coz mlm rabu 2 ak, emy, gyah, aslam n abg ejo tpaksa bmlm d unit kerohanian utk menyiapkan movie y akan dtayangkan.walaupun penat, ak seronok coz program nie bjln dgn lancar walaupun ad msalah PA system.y ak x bley lupa time ktorg ajk2 bgambar kenangan..byak jgak gmbar y ktorg ambk.antaranya~

~ktorg satu exco~

~gambar nge ajk2 surau y len~

syukran kpd y bkerjasama mnjayakan prog ini..:)

"tetap gumbira walaupun penat"










Kini, anak kecil yang dibangku sekolah rendah pun sudah tahu menggunakan perkhidmatan internet, kerana segalanya di hujung jari. Seorang kanak-kanak lelaki berumur 10 tahun di tanya, "Mengapa guna internet? Adakah sebarang kerja sekolah yang diberi oleh guru yang memerlukan adik untuk menggunakan internet?" Balasnya, "Tidak. Saya nak tengok gambar kakak dan abang saya di luar negara sana." Ditanya kembali, "Bagaimana?". Di balas, "Tengok dekat Facebook atau Friendster mereka." Zaman ini amat mudah. Walau jauh beribu kilometer, jika rindu, hanya sekali klik dan beberapa taipan di papan kunci (keyboard), rindu yang terpalit di hati pasti terubat.

Facebook. Jika ada yang tidak pernah dengar perkataan tersebut, agak mustahil. Tetapi, jika ada yang tidak mempunyai akaun pada laman tersebut, bukanlah suatu yang pelik. Jika dulu, kalau orang bertanya, kenapa diri tak punya akaun Facebook? Mungkin ada yang menjawab, "tak perlu sangat kot." Tapi kini, jika soalan yang sama di ajukan, ada yang menjawab dengan jawapan yang agak simbolik, "sebab tak nak bunuh orang Palestin!". Bagi mereka yang tidak tahu hujung pangkal, pastinya pernyataan tersebut akan membawa kepada seribu satu persoalan, yang seharusnya dirungkaikan satu demi satu.

Semua sedia maklum bahawa laman tersebut di asaskan oleh seorang anak muda berbangsa Yahudi-Amerika, iaitu Mark Zuckerberg. Mengupas peribadi beliau, beliau ialah salah seorang pelajar yang pernah menuntut di universiti yang terulung di dunia, iaitu University Harvard. Namun begitu, di atas kesalahan yang yang telah dilakukan oleh beliau, akhirnya, beliau telah meninggalkan zaman pengajian beliau di institut pengajian tersebut.

Apa yang menyebabkan terdapatnya dakwaan yang mengatakan Facebook memberi sumbangan kepada pembunuhan rakyat di Palestin adalah kerana Mark, sebagai CEO, merupakan salah seorang ahli aktif di dalam Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi). AEPi adalah sebuah persatuan yang di anggotai oleh mereka yang berketurunan Yahudi Amerika Utara. Fungsinya lebih kurang sama seperti persatuan-persatuan biasa lain, dan diantaranya adalah menjaga kebajikan ahli-ahli. Berdasarkan kepada laman AEPi, persatuan ini sering memberi bantuan dari segi kewangan kepada beberapa pertubuhan yang menyokong kepada Israel. Salah sebuahnya adalah American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

AIPAC secara umumnya adalah sebuah jawatankuasa yang membantu Israel supaya sentiasa mendapat sokongan kuat daripada Amerika. Antara kejayaan yang telah dibawa oleh AIPAC termasuklah membuat beberapa resolusi bagi menyokong dan mempertahankan hak Israel dalam menghadapi puak terrorist, yang dinamakan mereka sebagai Hamas dan Hizballah[1]. Sebagaimana kita mempercayai dan meletakkan harapan yang tinggi kepada para remaja/ belia, begitu juga dengan mereka. Pertubuhan ini percaya bahawa kunci kepada kekukuhan hubungan US-Israel pada masa hadapan adalah dengan mendidik para pemimpin belia yang ada hari ini. Justeru itu, mereka mewujudkan ‘AIPAC on Campus'. Program latihan AIPAC (AIPAC's training program) bekerjasama dengan sekolah-sekolah tinggi (high school), dan pelajar-pelajar universiti (sama ada undergraduate ataupun postgraduate) dalam melatih para pelajar bagaimana untuk mengukuhkan hubungan US-Israel melalui penglibatan di dalam bidang politik[2]. Program ini dinamakan sebagai AIPAC's Political Leadership Development Program. Pemimpin-pemimpin muda ini juga akan turut dilatih untuk menjadi seorang yang pro-Israel[3]. Disebutkan juga di dalam laman web AEPi, bahawa ramai pemimpin terbaik AEPi bergiat aktif dalam AIPAC di kampus mereka[4]. Melalui penerangan-penerangan diatas, dapat dilihat bahawa terdapat kerjasama di antara AEPi dan AIPAC.

AEPi juga adalah sebuah pertubuhan yang memerlukan komitmen daripada ahli-ahlinya sepanjang hayat. Alumni AEPi adalah antara mereka yang akan memberikan sumbangan kepada pertubuhan ini sama ada dari segi kewangan, mahupun kepakaran[5]. Disebabkan hal ini, ada pihak yang mendakwa bahawa Mark Zuckerberg, sebagai salah seorang alumni AEPi, secara tidak langsung terlibat dalam menyediakan ‘kemudahan' kepada pihak Israel untuk terus menyerang Palestin.


Jadi, bagaimana pula Facebook boleh menyumbang kepada Israel sedangkan ianya hanyalah sebuah laman yang menawarkan perkhidmatan percuma kepada pengguna yang mahu mendaftar? Dari mana datangnya sumber kewangan Facebook seperti yang diwar-warkan? Sebagaimana laman web lain yang menyediakan bahagian untuk pengiklanan di laman mereka, begitu juga dengan Facebook. Melalui iklan-iklan tersebut, secara tidak langsung akan menjana pendapatan kepada Facebook. Apabila sesuatu iklan dipaparkan di sebuah laman web, pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan iklan tersebut perlu membuat bayaran diatas ruang yang di'sewa'. Terdapat beberapa sistem yang digunakan sebagai cara bayaran bagi sesebuah iklan di Facebook[6]. Salah satu sistem yang digunakan adalah Pay per click (PCP)[7]. Melalui sistem ini, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa iklan berdasarkan bilangan kunjungan yang diterima oleh sesebuah laman, melalui iklan yang di paparkan. Jika banyak kunjungan yang diterima, maka bayaran yang akan diterima oleh pemilik ruang sewa juga akan meningkat. Sistem lain yang digunakan adalah Pay per Impression[8]. Bagi sistem ini pula, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa bagi setiap kali iklan dipaparkan di laman mereka. Terdapat laman web yang menggilirkan paparan iklan di laman mereka disebabkan oleh banyaknya mendapat tempahan iklan dengan keadaan ruang sewa yang terhad. Maka, di dalam suatu masa, hanya beberapa iklan sahaja yang akan dipaparkan.

Berdasarkan kedua-dua sistem pengiklanan ini, kedua-duanya akan memberi manfaat kepada pemilik ruang sewa, tambahan pula, jika laman tersebut sentiasa mendapat kunjungan yang ramai daripada para pengguna internet. Ianya dapat dilihat di laman tersebut sendiri. Facebook menawarkan harga pengiklanan serendah US $1 satu hari[9]. Jika satu hari 100 orang pengguna Facebook tertarik dengan iklan yang dipaparkan di Facebook, dan langsung mengambil langkah untuk ke laman web tersebut, maka, akan menyumbanglah dia kepada peningkatan ekonomi Facebook.

Selain itu, Facebook turut menjana ekonomi dengan aplikasi-aplikasi yang terdapat di dalamnya. Bagi setiap aplikasi yang direka dan dihantar oleh pengguna, Facebook mengenakan bayaran terhadapnya. Bayaran tersebut tertakluk kepada status penghantar aplikasi, seperti golongan pelajar sama ada golongan bekerjaya. Harga yang paling rendah ditawarkan adalah kepada golongan pelajar iaitu sebanyak $175[10].

Seperti mana laman-laman web yang terdapat di alam maya ini, Facebook juga berhak mendapatkan keuntungan diatas perkhidmatan yang telah mereka berikan kepada masyarakat, terutamanya para penggunanya. Ada sesetengah pihak yang menggunakannya sebagai salah satu cara untuk mengekalkan hubungan dengan kaum keluarga mahupun sahabat handai. Malah, ada juga segelintir yang menjadikannya sebagai medan dakwah. Walaupun sepotong ayat ditulis, jika dicampakkan oleh Allah hidayah ke dalam hati seseorang, tidak mustahil dakwah itu akan menampakkan kesannya, walaupun ada yang mengatakan alasan dakwah itu sebagai yang lapuk.

Orang-orang awam dan pengguna seperti kita, sukar untuk mengetahui kebenaran disebalik dakwaan-dakwaan yang dibuat. Satu demi satu maklumat dicungkil untuk melihat perkaitan Facebook dengan organisasi-organisasi yang terlibat dalam usaha ‘menghilangkan' Palestin daripada peta dunia. Hakikatnya kita hanyalah pengguna Facebook yang berusaha untuk memanfaatkan kemudahan yang ada. Juga, jika ketika sesi pendaftaran pengguna (user sign up) dilakukan, tertulis disitu ‘Facebook menyokong Zionisme', adalah suatu yang mustahil pengguna Facebook akan meningkat kepada angka yang ada seperti hari ini[11].

Hari ini, jika di lihat dan di cari melalui enjin pencari (search engine), banyak dakwaan yang menunjukkan hasil ekonomi yang diperoleh daripada Facebook menyumbang kepada Zionis yang bertapak di Israel. Antaranya adalah apabila Mark Zuckerberg turut tersenarai sebagai selebriti yang hadir ke perayaan sambutan ke-60 Israel pada tahun 2008[12]. Bagi menentukan kebenarannya, tentu sahaja bukan mudah, kerana seseorang mampu untuk berbuat apa sahaja bagi melindungi diri sendiri. Namun, kita sedar bahawa pokok tidak akan bergoyang jika tiada angin. Apa yang perlu ialah sentiasa berhati-hati. Gunakan Facebook sebaik mungkin. Jika dakwaan mengatakan hanya dengan sekali log in, kita telah menyumbang kepada kekayaan Facebook, maka, kurang kan ‘kemasukan' kita ke dalam Facebook. Apabila benar-benar terasa ada kepentingannya, barulah log in. Jika terasa tidak bertambah amal dalam diri, elakkan daripada melakukannya. Hal ini adalah kerana, segala perubahan terletak pada diri kita. Masih banyak urusan di luar sana yang perlu kita lakukan, selain untuk selalu log in ke dalam Facebook.

Kata-kata yang dipetik daripada pencarian di internet hari ini, ‘log out and get a life outside there... see the skies!'

Tidakkah mereka memerhatikan burung-burung yang mengembangkan dan mengatupkan sayapnya di atas mereka? Tidak ada yang menahannya (di udara) selain Yang Maha Pengasih. Sungguh, Dia Maha Melihat segala sesuatu[13].

aduh..blik cti rya nie byknyer kerja kena bt..dgan projeknyer, bussiness plan lg, test jgak, assgn plakk..aduiiihh..

SahabatMusleem

SahabatMusleem

SahabatMusleem

SahabatMusleem

SahabatMusleem

SahabatMusleem

salam..
da nak raye nie jom kita pakat tgok kuih raya y bez2 utk dbli..huhuhu..jgan tliur sudah ek..



Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)



Hubungan Lailatul Qadar dan Nuzul al-Quran

Lailatul Qadar pula ialah suatu malam pada bulan Ramadhan yang begitu istimewa sekali fadilatnya. Malam al-Qadar adalah suatu malam yang biasanya berlaku pada 10 akhir Ramadhan dan amalan pada malam itu lebih baik baik dari 1000 bulan.

Apakah kaitannya malam al-Qadar dengan nuzul al-Quran? Sebenarnya al-Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah SAW di antaranya firman Allah SWT

Maksudnya: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)


Mengikut satu pandangan, ayat ini diturunkan berdasarkan satu riwayat dari Ali bin Aurah, pada satu hari Rasulullah SAW telah menyebut 4 orang Bani Israel yang telah beribadah kepada Allah selama 80 tahun. Mereka sedikit pun tidak derhaka kepada Allah, lalu para sahabat kagum dengan perbuatan mereka itu. Jibril datang memberitahu kepada Rasulullah SAW menyatakan bahawa Allah SWT menurunkan yang lebih baik dari amalan mereka. Jibril pun membaca surah al-Qadar dan Jibril berkata kepada Rasulullah ayat ini lebih baik daripada apa yang engkau kagumkan ini menjadikan Rasulullah SAW dan para sahabat amat gembira.

Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatul qadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.


Panduan

Dari maklumat serba sedikit di atas tadi sebenarnya banyak boleh dijadikan panduan kepada umat Islam seluruhnya. Antara panduan berkenaan ialah seperti:

1. Tidak ada perkara yang tidak terdapat dalam al-Quran

2. Ayat pertama diturunkan ialah ‘iqra’ iaitu ‘baca’ dan Tuhan mengajarkan manusia melalui perantaraan Pena dan Tulisan.

3. Kelemahan umat Nabi Muhammad beribadat maka dianugerahkan satu masa yang apabila kita mendapatkannya kita akan digandakan pahala melebihi seribu bulan.


Apabila disebutkan bahawa tidak ada perkara yang tidak terdapat di dalam al-Quran itu maka ianya memberikan makna bahawa segala ilmu pengetahuan yang merangkumi fardu ‘ain dan fardu kifayah dalam segenap aspek kehidupan merangkumi ekonomi, sosial, perundangan, pendidikan, sains dan teknologi dan lain-lain, segalanya terdapat dalam al-Quran. Tafsiran, kupasan analisa dan penyelidikan membolehkan umat Islam maju mendahului umat-umat lain di dunia ini.

Manakala penurunan al-Quran pula didahului dengan suatu kalimah ‘iqra’ iaitu ‘baca’ di mana membaca adalah kunci kepada penerokaan ilmu. Selepas itu pula Allah mengiringi dengan ayat yang bermaksud; Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” Keadaan ini menguatkan lagi bahawa pembacaan dan penulisan itu menjadi antara perkara yang paling penting dalam penguasaan ilmu pengetahuan. Di mana sebagaimana diketahui umum melalui satu ungkapan bahawa: “ilmu pengetahuan dan teknologi itu adalah kuasa”.

Perkara ketiga ialah hikmah dari anugerah malam al-qadar kepada umat Nabi Muhammad SAW sebagai umat akhir zaman. Mengetahui kelemahan umat Islam akhir zaman ini dalam beribadah maka dianugerahkan satu peluang di mana ibadah yang dilaksanakan pada malam itu digandakan sehingga 1000 bulan. Bermakna kiranya kita dapat melaksanakan ibadah dengan penuh keimanan di 10 akhir Ramadhan, kita akan berpeluang mendapat malam al-Qadar. Ini akan menjadikan kita seolah-olah beramal ibadah selama 1000 bulan iaitu sekitar 83 tahun. Menjadikan kita seolah-olahnya menghabiskan seluruh hidup kita dan usia kita dalam ibadah.

Mencari Malam Al-Qadar

Bagi mencari malam-malam yang berkemungkinan sebagai malam al-qadar, maka kalangan ulama ada menyatakan bahawa, malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadhan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam al-qadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah SAW pada malam 21 Ramadhan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan. Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah SAW. menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadhan.

Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah SWT supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadhan dengan amal ibadat. Dengan beribadah di sepuluh malam terakhir itu, mudah-mudahan akan dapat menemuinya sebagai bekalan kehidupan akhirat.

Kesimpulan

Sebagai kesimpulannya marilah kita sama-sama menghayati nuzul al-Quran ini sebagai suatu peristiwa besar yang penuh makna dan hikmah. Kita seharusnya melihat al-Quran itu sebagai ‘kitab induk’ panduan Ilmu pengetahuan untuk memajukan manusia seluruhnya. Memajukan manusia yang lebih penting adalah memajukan umat Islam terlebih dahulu melalui penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi. Membaca al-Quran itu adalah suatu ibadah.

Sekarang bolehlah kita panjangkan ‘membaca’ al-Quran itu kepada menganalisa, mengkaji, menyelidiki dan mencari rahsia ilmu pengetahuan di dalam al-Quran dan seterusnya menghasilkan penulisan-penulisan yang akhirnya memajukan dunia ini dan khasnya memajukan umat Islam dan seterusnya mengeluarkan umat Islam dari belenggu kelemahan dan penghinaan. Umat Islam juga perlu mempertingkatkan amal ibadah terutamanya mengejar anugerah Tuhan yang tidak terhingga kepada umat Islam akhir zaman. Beribadah di 10 akhir Ramadhan memberikan kita peluang keemasan ganjaran pahala seolah-olah beribadah sepanjang hidup kita iaitu 1000 bulan (sekitar 83 tahun).

Argh..
tension gilak jwab test system maklumat td..
byk y ak x dpt jwab..
da r soalan dye agak byk..
xsmpat ak nk bt..
Ya ALLAH tlg r ak..
Ak x mau fail dis test..
Da r test 1 take 20%
Empat jam kredit plak 2..
Argh….
Ak da study smlam..
Tp time test td sume cam bleee jer..
Argh…
Bsok plak ad test lg..
Subject en. Raja
Asas keushwan..
2 pun ak bru smpat study ckt bru..
Argh...
Lpas test nie ak nk enjoy dlu.
Bwak pkah, dayah kuasa 1, dayah kuasa 2 n sobi sx..
Nk release tension..
P mdrift n shoping spuas2nyer..
Huhu..beznyer..
Tp, mmg sem nie bnar2 mcbar ak..
Busy gilak..
Dgan projknyer, kelas, assgn, kuiz, test..
N jgak nge surau n ahli2 usrah ak..
Ya ALLAh..
Mampu kah ak bthan?
Ak mcam hampir nk mgalah..
Kuatkan smgatku, Ya ALLAh..
Hnya kpdmu ak bserah..
Waallahualam..

kalau anda pikir anda masih islam
bacalah...kalau
tidak......Allah saja yang tahu...
Message: Tolonglah ambil masa 2 minit untuk
membaca
ini....
kalau lebih dua
minit
tu bukan membaca la tu..tapi mengeja.. ;-)


Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi
Maha
Pengasih...


Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu
hari pada masa
Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih
kurang
1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi
seluruh tubuhnyer dgn
pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji
mata and
membawa mesin
gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup
MATI
kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas
mendengar amaran
lelaki
itu maka segeralah bertempiaran lari para
jemaah
itu
utk
menyelamatkan
diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya
tinggal lebih
kurang
20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk
Pak
Iman tu... Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka
tutup mukanya
lalu
melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok
Pak
Iman, saya dah
halau
SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak
Iman
mulakan sembahyang
Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling
dan
meninggalkan
jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak
dgn
cerita di atas.
selain
terhibur anda fikirlahlah...


" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia
Islam hanya
20 yg
betul-betul
beriman... "


" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah
lupakan
ALLAH bila
menghadapi bahaya... kedua lelaki hanya
membawa
mesin-gun.. dia tak
kata
pun
nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah..
baru
kena ugut
terus
lari
lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang
jumaat
lagi..."


"Lawak, ada juga yang agamanya cuma
seminggu sahaja..
tu pun bila time
sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org
kampung.. ada
tu lagi dashyat
setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."


"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip
dan apa
yang di tulis
oleh surat khabar daripada apa yang tercatit
dsalam
al Quran"


"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia
hanya
sementara, akhirat
adalah
tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba
mengejar dunia"


"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend
atau
girlfriend
berejam-rejam
tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup
masa..


Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak
thread atau email
yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua
tempat
tapi merasa berat
nak berkongsi dan nak hantar artikel2
yang
berunsur
agama


Lawak kan ???/ Kenapa gelak/ tu kan realiti.. tapi
yg
paling lawak
sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni
akan
sampaikan kat
orang
lain... berapa orang yang akan buka email ni
untuk
luangkan masa
membaca? berapa banyak????
wallahuaallam

Kita sebenarnya..
..Lebih gembira menyambut 1hb Januari daripada 1 Muharram..

Kita sebenarnya..
..Lebih tahu apa itu 14 Februari daripada 12 Rabiulawal..

Kita sebenarnya..
..Lebih membesarkan hari Sabtu, Ahad daripada hari Jumaat..

Kita sebenarnya..
..Lebih khusyuk mendengar lagu daripada mendengar Azan..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka lepak, tidur, tengok TV daripada sembahyang..

Kita sebenarnya..
..Lebih tahu tentang artis pujaan kita daripada nama nabi-nabi Allah..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka menyebut hello!.. hai! daripada assalamualaikum..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka menyanyi dangdut daripada berwirid, bertahmid..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka memuji manusia daripada Tuhan kita sendiri..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka membaca majalah hiburan daripada buku-buku agama..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka ke konsert, karaoke daripada ceramah agama..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka memaki, mengumpat orang daripada memuji mereka..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka mencarut, @#!*@!! daripada menyebut MasyaAllah..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka kemungkaran daripada berbuat kebaikkan..

Kita sebenarnya..
..Lebih bangga dengan kejahilan kita daripada bersyukur dgn keimanan kita..

Kita sebenarnya..
..Lebih cintakan urusan dunia daripada urusan akhirat..


TETAPI bila orang tanya arah tujuan kita, kita pasti akan jawab kita sebenarnya..

Kita sebenarnya..
..Lebih suka menuju ke Syurga daripada ke Neraka

Layakkah kita dengan Syurga milik Allah SWT???








<-[sempat bgambar kngan d bilik vip5]
[ak nge zira kat kem setiu n sekayu]->

Salam...hehe..msti korg tertarik nk bc ap y akn ak tulis nie ble bc tjuk 2 kan??nk2 adk2 junior ak sndri..huhuhu..ak mmg lama da pndam nk crite kan pglamn ak time jdk fc mgu jalinan mesra ary 2..tp, nk wat camner msa x mgizinkan ak utk bbuat demikian..dsamping bz sgat2 nge klas, assgn, kuiz, projek ak jgk plu pikul amanah y dprtggungjwabkan kat ak.nie smntara nk tgu solat isyak ak luangkan cket msa nk kongsi nge korg sume pglam ak 2.mmg klu tye membe2 ak sume ckap “bt ap jdk fc..bt penat jer..da r cti pun kne cut..xde elaun plak 2 juz elaun mkn jer r.huhu..xnk r ak jdk fc.”rugi r sesiapa y xjdk fc 2..byk pglmn dpt dperoleh walaupun ak mmg akui pnat xterkata.ak kne jdk fc nie pun bkan sbb ak mintak tp under organisasi y ak join.mulanya berat hati in ink terima twaran 2 tp bila zira pun join ak ap lagi..da ad geng..sekepala plak 2..huhu..sblm ak citer pglam time fc 2 bek ak mulakan dulu nge pglaman ak p kem fc kat agro peladang resort kat Setiu, trg.ak mmg tkut sgat nk p kem 2 coz temp 2 mrup temp2 pelatih PLKN..ak tkut ad aktviti2 lsak sgat cam running 2 coz ak xbley sgat..tp, sangkaan ak mleset sx..ktorg x duk dlam khmh da cam kat sekayu ary 2, ktorg duk hostel y satu bilik kongsi rmai2..kat sna lg ktorg dbhgikan kpd 2 iaitu bhgn ldk n bhgn fmb.alhamdulilah ak tpilih dlm bhgn ldk.ktorg lbey byk praktik gne modul y dsediakn. Bez r jgak coz stp sesi bbeza group..so, dpat knai r antra fc2 y ad kat c2 dsmping dpt tnjuk ajr cam ner nk kndalikan ldk dgn bek..erm, aktiviti plak xlah byk sgat tp myeronokkan..nk citer rahsia ckt..ak nge zira x pnh bpecah pun stp x bt group..ktorg bt mcam2 helah utk duk stu group..jhat kan ktorg?huhuhu..aktiviti2 y ak ingat r..ad men2 lempar telur, men ttup mata, explorer, hah..y pling seronok time mkongkang (redah tasik gne tali dlm keadaan cam baring)..bez gler..first time ak bt aktviti 2.da r ak group y last bt aktviti 2..xsmpat tkar bju n mdi trus p mkan dlam keadaan bsah kyup coz x mau mknn hbis..haha..tp, malangnyer tjumpa plak nge abg pian pgrusi ktorg..aduhh..mlu gilak..bju mlekat2 kat bdan lg..huhuhu..haru btoi..

Y pling ak xsuka kat kem 2 time bt saham neraka..da r bt da lwat mlam spai jam 4 lg..giler btoi..btoi2 neraka r ak rsa..ak bkannyer pndai sgat men2 sham nie..ak bior jer akauntan, setiausaha n ceo group ak bt keje..ak beborak jer..huhu..tp, xthannyer mgantuk thap cipan..da r ktorg kne mrah giler2 kat urustia gra2 sham neraka 2..hampeh..y ak still ingat spai skrg tetibe jer elektrik tputus time ktorg kne marah dek urustia, ak smpat lg terlelap sambil tutup muka nge tgan..bila elektrik da ad blik, ak tkjut dr lena n rasa cam sume org pndg ak y tdo..aduh..malunya time 2..huk3..blik dr kem 2 ktorg bley lpak dlam sminggu kot..ak ingat2 lupa jgak nie..asyk tido jer keje ak nge si zira 2..xtdo mkan..mklum r ktorg bdua stu blik lg..cam blangkas plak ak rsa keakrban ak nge zira time 2..huhu..dkat2 nk spai time mjm ktorg byk r pjumpaan..ak dberi tgas bru sbg ajk kesihatan n kbajikan..ak dbwh atifah.fuh, brat jgak tgas ak..atifah bhgi r ktorg nge tgas msing2.no2 ktorg pun d edar ke stp fc..ntah r stu mlam 2 ad seorg mamat 2 col ak..dlam jam 2 lbey kot.ak bru jer terlelap sat.ak pun angkat r ingat emergency rpe2nye hampeh nk bknlan..ntah pe2..x btoi agaknyer pg2 buta kcau org..huhuhu.. ary ptama mgu mjm ak dtgaskan utk saringan h1n1.so, kne r pkai bju kurung n duk kat dsm..ktorg x bt saringan 2 pom..juz kwal traffic jer spy x bterabur p bt saringan 2..da r kne pkai musk plak 2..lmas n xthan x bley bkak musk, ak pom blah r p sambt junior2 kat pintu dpan sambil bg borg saringan.ak rela bjemur drp pkai musk 2..huhu..syok jgk tgas bru ak 2.walaupun tinggal ak sorg jer pompuan kat c2..ak still maintain cool..haha..ingat lg ayat y kne ckap kat junior2 y nk msuk pintu 2, “dik, da ic borg? Klu x ic lg nie ambk borg nie ic dlu lpas 2 bwak msuk ic, slip byaran n surat twran.then p serhkan borg 2 kat abg2 btopeng kat sane” 2 r ayat y ak tpaksa ulang bpuluh2 kali ntah bratus2 kali kot kat junior2 y mai..huhuhu..kdg2 thibur jgak nge si man 2 bt lwak..biase r dye 2, da bgelen2 minyak dye gne utk ngort daq2 junior y mai..blum ak ckp lg dye da potong line..hampeh..huhu..hah, ak lpe nk ckp..ary ptma jer da hampir 24 org jtuh kat dsm..ad y tseliuh, bgkak gara2 jtuh..ntah r ak xtau nk ckap ap..licin sgat ke lntai kat dsm 2? Huhuhu..mlmnyer plak ad ldk y ptama..mmg nvous gler r..da r ak byk duk bilik vip 5 (bilik sakit)..ak x dgar pe2 pun tklimat tntg ldk 2..tup2 time ak msuk tgl group ldk ak jer utk mths kew . y len da blah. Da r ak bru jer blari2 hntar seorg junior p toilet utk muntah.still terasa lagi pahit tkak ak time 2..tnpa pkir ap2 lg ak trus bwak daq2 ldk ak p kat dataran canselori.bru jer sat dduk bru ak tau rpe2nyer ak blum ambik sbrg kertas nk bg kat ank2 buah ak..aduh, gwat btoi..ak pe lg p jer kat dpan ambk helaian2 2 tnpa kire brpa coz ak xsmpat kire group ak ad brape org..pyer r byak ak ambk..lntk r..glbah da ak time dbtnyer..huhuhu..mmg ak akui ak x dpat kndali ldk 1 nge baik.ak plak satu ktika dtg ydp plak mai tgok group ldk ak..btambah glbh r ak..hish, kcau btoi r dye nie..kpd adk2 ldk ak, “maaf r ek akak xdpat conduct group korg nge baik mlm 2..sume idea2 y akak praktik slama nie hilg dtiup angn..ntah ap r akak mrapu time 2..sory ek..”esokkan nyer..cam biase ak lbey bz nge tgas ak sbg ajk kesihatan. Ak mmg jrg2 sgat brda kat dlm dewn sx nge ank2 buah ak..ldk ke2 dbtalkan. Alhamdulilah..ak mmg x bsedia sgat time 2 dsbbkan ak byak ttumpu kpd org sakit.ldk ke3 bley dkire bjln nge bek r..ank2 buah ak bley follow ak n ktorg byk men..ak hepi sgat tgok muka2 dyorg..thanks, all my bro n my sis..pknlan akak dgan korg sume adlah perkara y bharga y x bley dlupa..pas 2 ktorg smpat lg bgambar kngan..ak mintk tlg nge sorg dak suksis y sx nge ak time jga pintu dpan ary 2 ambkkn gambar ktorg..huhuhu..


lpas abs ldk 2, ary2 brikutnya..ak byk ttumpu kat daq2 sakit jer..hmpir stp masa ak duk dlm bilik vip 5 2..siap kne jdk nurse y xbertauliah lg.ad sorg junior 2 truk jtuh smpai ktorg tpksa papah n usung dye naik ambulans stp ary.ad satu ketika sdg ak bjlan nk p blik vip 2, tetiba ad seorg junior 2 jln thuyung-hayang..ak pun cpat2 p kat dye n papah dye..tetiba dye pengsan plak atas ak..gwat giler time 2..ak ap lg teriak r pggil sesape y ad dlm bilik vip 2 tlg..ak mne mmpu angkat dye sorg..da jdk rtin ak plak ulang alik dr dsm ke pst ksihatn hantar studnt, pas2 ikut dyorg ary2 nek ambulance p dsm.hantar mknn kat org sakit, keep in data xray n swaktu dgannyer..pnat mmg xterhingga smpaikan rmai y ckap muka ak time fc 2 pucat sangat. Dyorg sume risau n suh ak rest. Tp ak rsa ok jer cam biase..still bley bt keje lg..ak sgat tharu nge pngorbann ajk2 kesihatan spt atifah, arif, fauzi, sam, kak anis n y len2 y sggup mluangkan msa jga daq2 skit y x hnti2 2..thanks everbody! Walaupun kdt ak cam air jer kluar tp ak bsyukur sgat dpat bntu org2 sakit nie..perasaan penat ad tp sntiasa dganti nge perasaan seronok tgok daq2 2 chat.ad satu ktika time hi-tea ak nge atifah keletihan sgat2 smpai ttdo kat blik vip hgga x smpat nk mrasa satu pun mkann kat dlm sane..huhu..ktorg tjga pom sbg ariff bkak pintu 2..pyer r mlu ble ariff tgok ktorg tgolek kat bwah 2..huhu..sesi bgambar ak smpat jgak join..ak sbnr nyer trigin sgat nk bgambar nge junior2 cos ak tp ak sgan r..ak x handle dyorg..ak hanya mmpu mmndg jer..huhuhu..kcian kat ak kan? K r..ak xde idea da ap lg nk citer..rsa dah yak da ak mrapu nie..huhu..n kpd y blum jdk fc 2, try r apply..xrugi pyer..ok r..smpai cni dlu..waallahualam..

Salam.. da lama ak x posting ap2 kat blog nie..rndu r plak..tp, kekangan masa nk bt cmner..huhu..ak sebnrya xmau ungkit sal hal nie coz ak da mfkn org bknaan n ak try ubh diri ak ckt demi sdikit.tp, ble tgok prob nie cam x slsai lg ak ambk kputusn nk coretkn kat cni spy org bknnan dpt tau ap y tersirat kat hti ak dan sma2 muhasabh diri. Ak akui mmg ak nie jnis y sensitive nak2 msuk sem3 nie.ntah r mybe dsbbkan bbann kerja n tggjwb y dgals mbuatkan emosi ak x stabil skrg.harap2 lpas cuti mid sem nie emosi ak kembli normal cz ak xmau lg mkn ati nge sesapa. Ak da kyg da mkn ati ary2.huhuhu..ak nk jdk open minded.tp, open minded ak psti ad thp2nya jgk. Klu da spai brni pijak kpala ak, i2 len citer r..ak akui jgk ak nie mmg suka pndam drp mluahkn somthg y xpuas ati kpd org bknaan. So, fham2 r klu da lma pndm2 maka time mletup 2 ap y dye bt sume xkna pd mata wlaupun klu ikutkn perkra 2 leceh sgt..sory r ekk..tmbhn lagi teman baik pun kne tempias sama..ad satu ketika tmnku i2 spai mngis bhari2 mngis gara2 mkn ati perbuatan temanku y sorg lg...ak tau skrg thp kmrhn dye sdh spai ke pghujg n x hairan r sikap dye thdp teman ku y sorg lg amat dingin. n i2 ak hrp2 xakn blku kpd diri ak plak. ak nie bkn spt kata roomte ku asyik myalahkan dri sndri tp ak ambk inisiatif pjuk hti ak spy ktorg xgduh n msam mka..ak xsuka keadan y sebegitu tjadi tp klu dye sudah mmksa ak mjdkan keadan sbegitu waallahualam..satu lagi utk muhsbh diri sndri, kte kne tpis dlu stp pktaan y bkl kuar dr mlut kita. Nie x men aci redah jer tnpa pkir persaan org. kita pkiq org jer kne ckp elok nge kita n jga prsaan kita tp, kita????hampeh..kdg2 kita jgk x sdar perktaan y kte anggp gurauan 2 mykiti hti teman kita. Cthnya, “eyy..dahi ko nie jendol r, ttup r ckt dahi 2r.”niat kita mmg baik utk tgur atau sje bgurau tp bila pkir camne prsn org y dtegur..msti mlu gilak walaupun dye xtunjuk.kdg2 mood kte x slalunye elok nk2 y pompuan.tp, control2 r spy org y bsalah x djdkn mgsa..ntah lah..ak pun da mls nk bleter pnjg cz byk kerja plu dsiapkn. 2 r serba sdikit tegurn n muhasabah utk dri sndri.mf r klu ad hti2 y trasa.segala y baik hya dtg dri allah n sume y bruk adalh klmhn diri ak sndri. jd, sama2 lah kita cuba memperbaiki kelemahan diri kita.waallahuallam..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

sELamAt mEnEruSkAn pMbeLaJrN d uNiVerSIti eXp kPd aDk2kU, (aina,ezwa,fairuz,hairun,haziq,hajar,houy ting,kalai,kim,lee shin,mira,shi yeu,shu,su,sya,teh,yuni,za n zu) y bRu mNjEjAk kAki d uMt..n SeMogA tAbAh dLm mNemPuh sGaLa dGaAn y mNdTg..aKaK aKn sEntIaSa doAkn kJyN aDk2..chaiyok2!!!

kEnAnGn mInggU mJm..

aRy nIe aK dA kNe p dA uMt cOz bsOk pG aD kEm fC..doAkN aK sMogA dPt jDk fC y tErbEk bt jNioR2 y dTg sTg nA..kPd aBah, sOrY bYk2 aRa x sMpt nK sALaM tD cOz bGuN aGK LwT..tImE 2 aBah dA p kEjE da..sOrY eKk..eRm, kpD shbat2 y mgUnJgI bLog nIe mF r nnTi aK jRg dA dPt uPdAte bLoG niE cOz aK pStI bZ nGe tGgJwB y bKaL aK piKuL..sEmoGa kaLiaN sNtIaSa bErAdA dLm rHmT n redA aLLaH sUbhAnALLAh tAaLa..iNsYaLLaH..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

bUaT aBaH y dSygI, aRa ingIn mGuCaPkAN "sELaMat hArI bApA"..mFkN sTp kSLhN y aRa LakUkan sJak dR kCiL hInGgALah sKrG..tHanK fOr bEiNg mY gReaTeSt fAtHeR iN dE wOrLd..aRa sYg aBaH..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


nTaH kNapE mLuT aK bGiTu bRaT iNgN mGucApKn “sELaMaT hArI bApA” kAt aBah y aMat aK hOrmTi, sNjUngI, sYanGi n y sAngGuP bkOrBn aPa SjA uTk aK pAdaHaL haTi iNi mRonTa2 iNgN mGucPkNya sBg tNdA tEriMa kSiH y tEraMat sGaT uNtK aBaH.hArI iNi hArI bApA..pD hArI iNi jGk hAtI aK sGaT tSnTuh dGn pGoRbNaN aBaHkU. tD aK aDa r mInTk dUiT cKt nGe abaHkU cOz aK mmG xDe dUiT nK p uMt bSoK.nK mIntK kaT mA aK x sNgGuP pLaK cOz mA bYk dA sPeNd dUiT uTk bLi bRg2 aK nK bWk sNe..aBah aK cKp dYe hYa aDa rM 102 jEr.xSmpT nK aMbK kAt atM tD.LgPuN aBaH dA sPeNd dUit bLi bRg2 hPa pTg tD.aK cKp x Pe r kLu cM2..bSoK aK mIntK nGe mA jEr r..tP, xLamA LpaS 2 aBaH dTg bLik aK bG duIt 100rgT.aK dA tolK nGe cAm cArA tP aBaH tTp pKsE aK tERimA dUiT 2..aK sRbA sLaH.kLu aK aMbk,duIt aBah hYa tGaL 2 rIngGiT jEr r nK p kEjE bSoK..kCiaN aBah..sO, sTLaH pUaS aK mNoLaK, akhRnYa aK mGaLah..aK aMbK jGk 50rGt..tP, aBaH pksE jGk aK aMbK 50Rgt Lg 2 sMpaI dYe sndRi LtK dUiT 2 dLm bEg aK..aK x dPat bT aPa2 cOz abah sRuH aMbK jGk dUiT 2..aK sGt2 tHaRu n sPaI kLuaR aIr mAtA..aBah, kNapA aBah bAiK sGaT?kNapA aBah sGgUp bG hmPiR sUmE dUiT abaH kaT aRa?aRa tHarU sGat nGe pGoRbNan aBah..aRa xTaU nK bLs cMnEr kBaiKn aBah pD aRa nIe..cUme skrG nIe aRa hYa mmPu bDoA uTk kSjHtErn aBah dduNia n jGak dAKhIrt n aRa bTeKd nK jDk aNk y sOLehaH..iNsYaALLaH..aRa sYg aBah..-LuAhN rSa 20/6 23:30


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, terpedayalah orang yang hari ini sama seperti semalam, dan celakalah orang yang hari ini lebih buruk dari semalam..Yang paling jauh, bukannya bintang, mentari pun bukan jua rembulan tetapi adalah masa yang berlalu dan tidak akan kembali..kelmarin yang luput menjadi secancang kenangan, semalam yang terluput mengukir sesalan..yang ada hanya hari ini & akan datang..gunakanlah hari ini dengan sebaik mungkin kerana esok belum tentu milik kita, sedangkan semalam telah pergi buat selamanya.."




Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

aDuH..mLs r pLaK rSenYa nK tIngGaLkN rMh nIe..huhUhU..sYoK sGaT bCuTi..tP, dEk kErnA tGgJwB y bKaL aKu gLaS aKu kNe r bKorBn ckEt utK jUniOr2 tsYg..hUhU..nIe iNfO aKu kBs dR eMaIL uMt aKu bKnaAN nGe kEm fAsILitAtOr..

TARIKH : 22 JUN HINGGA 24 JUN 2009
HARI : ISNIN HINGGA RABU
TEMPAT : AGRO PELADANG RESORT, SETIU


sO, aKu kNe p uMt 21 aRybLn b4 jAm 7..hUHu..sAaT iTu bEraKhR sUdAh mY wOndErfUL hOLidAyS..dA r kEm 2 kAt aGrO pLdG rEsoRt.sThU aKu tEmp 2 uTk dAq2 pLkN..mStI tRuK jgK ktOrG kNe bULi nntI..nMpknYa kNe siAp sDiA dR aSpK fIzIkAL n mNtAL r NIe kAn??anYwAY kPd dIrIKu sNdRi n sHbT2 y iKuTI kEm fC nIe, sLmAt bKEm r ek..hEhehE..kPd sHbT2 aKu y Len, dOaKaN aKu sPy dPt jDk fC y bEk uTk jNioR2 y dTg NnTi nA..wAsSaLLaM..

aGak lme jGk akU x UpdAte bLog nIe..hEhEhE..bEsE r dAtUk m dTg..hUhUhU..eRm, aRy 2 aKu bKak wEbSiTe fAvOrItE aKu aPa Lg kLu bKn “I LuV iSLaM”..aKu aDa jGk aMbiK bEbErpA sToRy y bEst2 utK aKu bCA iC mSa cTi y dA hMpiR nK hBiS dA niE..dRp sUmE sToRy2 2, aKu tErtRiK nGe cItEr y dkArG oLeY rAiHaH_1106..so, aKu nK cItEr nIe nGe kLiaN sUmE cOz aKu sUrE kLiaN dA boring aSyk bCa cOrEtAn aKu y mGruT 2 kAn?? hUhUHu..sMoGA tHibUr!!!

11 Jun 2006, merupakan tarikh yang paling indah dan bermakna buat seorang muslimin yang yang diberi nama Yusuf Al-Amin. Bagi seorang pengawas sekolah, tugas yang diberikan kepada mereka amat berat untuk dilakukan. Tugas mereka ialah untuk menjadi contoh kepada pelajar lain, mendisiplinkan dan menasihati para pelajar yang lain sepertimana Rasulullah S.A.W yang mejadi contoh yang unggul kepada umat Islam sehinggalah sekarang. Akan tetapi, Yusuf amat bersyukur kerana dengan limpah kurnia-Nya, dia telah dinaikkan jawatan sebagai ketua pengawas.

Dia beranggapan bahawa seorang pengawas itu ibarat seorang askar di dalam medan perang. Walaupun ditempuh pelbagai dugaan yang datang menimpanya namun dia tetap tabah dan sabar menerimanya sehingga dia diberi kepercayaan untuk memimpin para sahabat-sahabat dan pengawas yang lain untuk mecontohinya. Ianya bukan setakat azam yang ingin dikecapinya tetapi ia juga adalah salah satu tanggungjawab yang harus dipikul. Selesai sahaja mesyuarat agung pengawas 2006 itu berakhir, semua pengawas2 diminta untuk pulang ke kelas. Yusuf mengaturkan langkahnya dengan cepat kerana dia tidak mahu terlepas kelas cikgu Yaakub, guru matematik tambahan kesayngannya itu. Dia berjalan dengan begitu cepat sekali.

11 Jun 2006

Alhamdulilah, walaupun aku merasakan yang Hadi lebih berkelayakan untuk menjadi ketua pengawas pada tahun ini, aku tetap bersyukur kerana mereka meletakkan kepercayaan yang tinggi tehadapku. Sampai begitu sekalilkah mereka percaya kepadaku? Tidak sabar rasanya untuk aku beritahu khabar baik ini kepada Adam, sahabt baikku.
Aku melihat jam di pergelangan tanganku. Alamak, kelas cikgu Yaakub dah nak mula!! Aku harus bergegas ke sana! Aku berjalan menuju ke kelas ku yang berada di hujung blok D dengan begitu pantas sekali. Namun, benar kata para ulama, sikap tergesa-gesa itu adalah sifat mazmumah kerana ia adalah sikap yang boleh menugndang bencana.

Sedang ku mengaturkan langkah untuk membelok ke arah kananku tiba-tiba... Bok!! Aku hampir terjatuh namun aku sempat memegang tiang di koridor yang menuju ke kelasku. Walaupun kakiku terasa sakit kerana dipijak oleh kaki seseorang, namun aku lebih berminat untuk tahu siapa yang melanggarku tadi. Aku memandang ke arah seorang pelajar perempuan yang dahinya tersembam ke tiang.Walapun tubuhnya kecil tetapi ketika kami berlanggar, ianya seakan-akanku melanggar seorang lelaki yang bertubuh besar. Mungkin dia sedang berlari ketika kami betembung tadi. Aku memerhatikannya dan timbul pula rasa kasihan di hatiku. Sudahlah terlanggar, terjatuh lepas itu terhantuk ke tiang pula. Aku melihat gerak gerinya dari belakang. Dia sedang meraba-raba dahinya.

Apabila dia menoleh kearahku, aku segera berpaling ke arah lain. Bukannya sengaja aku berkelakuan begitu, akan tetapi aku berbuat begitu kerana sebagai seorang muslimin aku tidak patut menatap wajah seorang muslimah dengan tajam. Aku menoleh kembali ke arahnya tetapi aku tidak merenung ke arah matanya. Aku sengaja memainkan pandangan mataku ke arah lain. Sedang aku ingin bertanyakan keadaannya, tiba-tiba pelajar perempuan tadi itu bersuara. " Maafkan saya, abang senior!! Saya tak sengaja! Abang senior tak apa2? "dia pula yang bertanya. Aku menjawab " Tidak... saya tak apa2.. kamu pula... ", belum habis aku bertanya, dia sudah mencelah." Klu begitu, saya pergi dulu!! Maafkan saya, abg senior!! " pada ketika itu aku melihat tangannya masih melekat di dahinya.

Aku mula rasa bersalah. Sakit sangatkah hantukan di tiang itu? Pelajar perempuan itu segera bangun dan berlari menuju ke arah yang aku sendiri pun tidak pasti ke mana. arahnya. Aneh, bagaimana dia tahu aku ini lebih tua darinya? Mungkin aku tampak lebih matang dan tua dari umurku agaknya. Aku pun mula melangkah, namun langkahku terhenti apabila aku ternampak seutas jam tangan berwarna biru. Mungkin jam tangan itu kepunyaan pelajar tadi. Aku segera mengutipnya dan kembali menyambung perjalananku ke kelas.

12 Jun 2006

Alamak!! Aku harus cepat! Mesyuarat pengawas akan dimulakan tak lama lagi. Sebagai seorang ketua, aku tidak seharusnya tiba lewat. Aku ingin sampai ke bilik mesyuarat sebelum pengawas2 yang lain tiba. Apabila semua pengawas2 tiba di bilik mesyuarat tersebut, Cikgu Zainab mula berbicara. Namun, bicaranya terhenti apabila dia terlihat seorang pengawas perempuan yang sedang merapikan tudungnya. " Balqis, kenapa dengan dahi kamu tu?? Apasal berbalut? Kamu kena pukul lagi oleh samseng ya? " aku terkejut apabila mendengar pernyataan cikgu Zainab itu. Bukan kerana kerana apa tetapi seorang perempuan dipukul oleh samseng? Mungkin samseng tu, samseng perempuan kot, desis hatiku. Aku tidak dapat meneka samda ianya terjadi disebabkan pergaduhan ataupun disebabkan oleh sikap biadap samseng tersebut.

Aku melontarkan pandangan terhadap pengawas yang bernama Balqis itu. Eh, bukankah dia yang melanggarku kelmarin? " Bukanlah cikgu.. saya terhantuk kat tiang.. ", Balqis menjawab. " Hah?? Sampai macam tu sekali..? Betul ke ni? Saya dgr kelmarin, dahi kamu tu berdarah, saya fikir kamu dipukul lagi.. ", " Eh, taklah cikgu... kaki saya tersadung.. Saya nak cepat kelmarin.. tiba2 saja saya dah tercium tiang... ", ramai pengawas yang tertawa mendengar gurauannya tetapi ia langsung tidak terasa lucu bagiku. Aneh, dia sudah tidak mengenaliku lagi kah? Mengapa dia tidak berterus terang sahaja bahawa aku yang yang melanggarnya? Mengapa dia tidak berkata semua yang berlaku ini salahku? Aku yang menyebabkan dahinya cedera, bukan? Aku menatapnya wajahnya. Walaupun aku tahu ianya suatu perkara yang tidak patut untuk dilakukan, tetapi entah mengapa aku begitu tertarik dengannya.

Aku melihat dahinya yang di tampal dengan kapas. Aku juga dapat melihat tompokan darah kecil yang sudah kering di tudungnya. Sampai macam tu sekali aku melanggarnya? Dahinya terluka disebabkan oleh aku. Adakah dia menipu kononnya dia terjatuh untuk melindungiku daripada dimarahi cikgu? Atau sekadar untuk menghindari sebarang gosip yang mungkin akan tercetus di antara kami? Begitu banyak persoalan yang muncul di kepalaku.

Aku merenungnya dengan begitu lama sehingga dia menyedari renunganku yang tajam itu. Mataku bertemu dengan matanya dan aku dapat merasakan pandangannya itu seakan akan menusuk kalbuku. Apabila aku tersedar yang aku semakin mendekati zina hati, aku segera berpaling dan beristighfar banyak kali. Pada saat itu, aku teringat sebuah hadis yang menyatakan bahawa lebih baik seorang lelaki itu mengetuk kepalanya dengan tukul besi daripada menyentuh wanita yang bukan mahramnya. Aku melihatnya kembali dan kali ini aku tidak lagi merenung matanya. Dia kelihatan tersipu-sipu malu dan aku ternampak pipinya yang menjadi semakin merah. Sesuai dengan gelaran Umairah, gelaran yang diberikan unuk Aisyah oleh Rasulullah S.A.W.

SELEPAS selesai mesyuarat itu, aku terus berlari mendapatkan Balqis di pintu gerbang yang menuju ke luar sekolah. " Assalamualaikum Balqis.. ", dia berpaling ke belakang dan sekali lagi mata kami bertemu. Aku segera memandang ke arah kenderaan2 yang sedang menjemput pelajar2. Sekali lagi aku dikejutkan oleh suara emppunya Balqis itu. " Ya, abg senior? Ada apa abg senior cari saya? ". Abang senior? Aku tersengih mendengar panggilan abang itu. Setahu aku, tidak ada seorang pun yang memanggilku abang di sekolah kecuali dia.

Mungkin ia hanya sekadar ingin menunjukkan rasa hormat terhadapku. Aku berkata kepadanya " Taka ada apa2 cuma.... saya cuma nak... err... ", Ya Allah!! Apa tujuan aku untuk bertemu dengannya?? Aku sudah terlupa! Bagaimana ia boleh terjadi? Mungkinkah hatiku yang tidak keruan ini sudah melenyapkan ingatanku terhadap tujuan bertemu dengannya? Lantas aku terus berkata-kata. " Sebenarnya... saya nak minta maaf, dahi kamu luka sebab kecuaian saya.. " sekali lagi dia mencelah. " Tak perlu nak minta maaf dgn saya, abg senior.. Saya faham, sebenarnya saya pun salah juga masa tu.. " aku tidak puas hati dgn kejadian sebentar tadi. Aku terus bertanya. " Jadi... kenapa kamu tak terus terang saja dgn cikgu Zainab psl tu..? "

" Abg Yusuf... saya tahu abg ni seorg yg alim... klu saya beritahu yg abg yg langgar saya kelmarin, mesti org fikir yg bukan2, tak ke camtu? Saya cuma nak lindung abg senior saja.. ". Aku terpaku mendengar kata2 itu. Di saat aku ingin berkata, dia sudah berlalu pergi daripadaku. Aku ingin mengejarnya tetapi dia sudah hilang ditenggelami oleh ratusan pelajar yang memenuhi pintu gerbang. Pada ketika itu, aku meraba kocek seluarku. Baru aku teringat, aku ingin memulangkan kembali jam tangan tersebut terhadapnya! Ya Allah.... apa semua ni? Tatkala aku ingin mengembalikan jam tersebut.. aku terlupa pula untuk memberinya.


Aku tidak ingin dianggap sebagai pencuri terhadap Allah yg Maha Berkuasa itu. Sesungguhnya aku bukannya berniat untuk mengambil jam tangan itu tanpa izin. Aku terfikir sejenak, dia ingin melindungiku daripada fitnah? Oh, betapa mulianya hatinya. Aku seorang manusia biasa, mempunyai hati dan perasaan. Dan aku juga merupakan seorang lelaki lengkap dengan nafsu dan perasaan. Pada saat aku bertemu dengannya, aku dapat merasakan bahawa dialah orangnya.

Pada saat ini, detik ini, aku sudah tidak mengenali dosa dan pahala. Aku mula menanam rasa suka pada pengawas yang bernama Balqis Az-Zahra itu. Hatiku tidak keruan memikirkannya. Dia melindungiku daripada fitnah. Benar katanya, sekiranya dia memberitahu hal yang sebenar, orang akan mula rasa menyesal kerana memilihku sebagai pemimpin pengawas. Mereka mungkin akan berfikir bahawa aku sengaja mendiamkan diri dan tidak berani menyatakna kebenaran. Oh, baik sungguh hatinya. Walaupun dia tercedera disebabkan oleh kecuaianku, namun dia tetap memaafkan aku dan melindungiku. Andai kata hubungan aku dan dia halal di sisi Allah, mahu sahaja aku merawat dahinya itu. Mahu sahaja aku melindunginya dari sebarang kemalangan yang boleh menyebabkannya cedera. Aku pernah diberitahu oleh seseorang bahawa kelemahan seorang lelaki hakikatnya ialah seorang perempuan yang dicintainya. Mungkinkah aku jadi begini disebabkan olehnya?

Astaghfirullahalazim!! Ya Allah, ya Tuhanku! Sekali lagi aku beristighfar dan memohon keampunan daripada-Nya. Aku rasa berdosa dan hina terhadap-Nya! Aku sudah pun melakukan perbuatan zina! Zina hati! Astaghfirullah!! Aku harus buang perasaan ini jauh2, kerana aku tahu ia takkan ke mana. Setelah aku mengembalikan jam tangannya esok, aku tidak akan lagi menemuinya walaupun aku tahu kami akan bertembung selalu disebabkan oleh sekolah yang sama dan jawatan yang sama. Tetapi tidak ada salahnya jika kita mencuba untuk melupakan sesuatu, bukan? Aku menanam azam itu di dalam hati.

13 Jun 2006

PADA keesokan harinya, aku bertekad untuk mengembalikan jam tersebut padanya. Aku pergi ke kelasnya yang terletak di tingkat atas blok D. Aku mencarinya di kelasnya namun berita yang aku terima mengenainya agak mengejutkan. Balqis Az-zahra dah pindah sekolah, bang! " Kata ketua kelas tingkatan 4 Sains Tulen itu/ " Ya, semalam hari terakhir dia sekolah, bang! Dia dah tak sekolah sini lagi. Dia dah pergi.. ", seorang pelajar perempuan menyampuk pula. Aku berterima kasih pada mereka lalu aku pergi meniggalkan kelas itu. Hmm... dah pindah pula... desis hatiku. Aku cuba untuk bertenang kerana jauh di sudut hatiku, aku sebenarnya kecewa dan sedih medengarkan berita pemergiannya. Jam tangannya masih lagi ku simpan sehingga hari ini. Ianya amat istimewa sekali kerana jam tersebut kepunyaannya. Namun begitu, aku sering berkata pada diriku, bahawa Allah sengaja memisahkan kami agar tidak berlaku sebarang maksiat di antara aku dan dia. Dan ia bermakna, doaku termakbul. Walaupun dalam keadaan yang perit, aku harus melupakannya, kerana aku tahu tiada jodoh di antara kami. Seandainya memang ada jodoh di antara aku dan Balqis, ianya terletak pada kehendak Allah S.W.T

11 Jun 2013

Yusuf Al-Amin meneliti jam tangan yang berwarna biru yang semakin kelihatan pudar di tenggelam masa itu. Dia tidak pernah melupakan tarikh pertemuannya dengan Balqis meskipun sudah 7 tahun berlalu. Namun, dia ingin melupakan semua itu dan menumpukan perhatian terhadap cita-citanya yang ingin menjadi seorang jurutera pada masa depan nanti. Dia pun mula berjalan untuk menuju ke dewan kuliah. Sedang dia menekan keypad telefon bimbitnya untuk di-silentkan tiba-tiba dia terlanggar seorang pelajar. Dia terkejut lalu memandang ke arah pelajar tersebut.

"Eh, abg senior... lama tak jumpa... abg senior masih ingat kat saya ke?", Balqis Az-Zahra muncul di depannya. Dan kini dia sudah mejadi lebih matang dan dewasa. Kecantikannya semakin jelas terserlah. Yusuf masih kelihatan terpaku melihat gadis yang dirindui tujuh tahun lamanya. Lantas dia bersuara, " Siapa tak ingat... Balqis kan? ", Balqis menjawab. " Ya, saya.. tak sangka kita akan bertemu lagi.. ", suaranya begitu lembut. Berbeza dengan suarnya sewaktu di sekolah menegah dulu. Yusuf masih lagi menatap wajah gadis itu. Dia cuba untuk tidak memandang ke arah matanya. Dia berkata.

" Ya.... saya pun sama.. oh ya! Saya masih lagi simpan jam Balqis masa kat sekolah dulu! ", Yusuf memasukkan tangannya ke dalam kocek seluarnya. Balqis pun berkata dengan suara yang agak terkejut. " Eh, ye ke?? Wah.. padanlah saya cari2 tak jumpa.. rupa2 nya abg yang simpan! ". Yusuf tersenyum lalu berkata lagi. " Ya... saya yg simpan.. saya akan kembalikan jam ni pada Balqis semula dengan satu syarat.. " Balqis hairan seraya bertanya. " Apa syaratnya? Main bersyarat pula abg senior ni... ".

" Boleh tak kalau awak jadi isteri saya yg sah? Saya tidak berani untuk berkawan dengan awak, saya tidak berani untuk bertembung dengan awak dan kalau boleh saya tidak ingin bertemu dengan awak, tetapi saya ingin bersama dengan awak dan saya tidak mahu awak pergi meninggalkan saya lagi.. Jadi boleh tak klu awak tunaikan permintaan saya? Ternyata Allah menemukan kita kerana saya yakin, awaklah jodoh saya di dunia akhirat! ",Yusuf begitu yakin berkata-kata. Dia yakin bahawa pertemuan ini ditentukan oleh-Nya. Dia mahu menjadikan Balqis isterinya untuk melindunginya dan mencintainya dengan halal sekaligus ingin membalas budi Balqis Az-Zahra sewaktu ketika dahulu. Balqis menundukkan pandangannya dan cuba menyembunyikan pipinya yang merah itu. Dia tersenyum dan berkata." Tak boleh... mana boleh.. ", Yusuf bertanya lagi. " Kenapa? "

" Abg harus bertemu dengan ibu bapa saya dulu, baru kita boleh kahwin.. " Balqis mejawab dengan senyuman yang ikhlas. Yusuf membalas senyuman bakal isterinya itu.

sPt y kALiaN sUmE sDiA mKLuM, aKu aDLh pMiNaT sTiA nAsYiD eXp nAsYiD tEmpAtn. nTah r stP x aKu dGr nSyId jiWa aKu jDiK tEnAnG n sOmEtImEs pAbILa aKu hAyAtI LirIk2 nyA aKu mRsA iNsF n dKaT dGn pncIpTa aKu..aKU bYk r jGak kUmpUL nAsyId2 nIe..kByKaN aKu dOwNLoaD sEndRi aTaU kBaS nGe mEmBeR..hUHuhU..kAt hNsEt aKu pUn pNuH nGe LaGU2 nSyId jEr n smPaiKan sI iLa mEmBer aKu y sBh 2 xJdIk nK bLuEtOotH dGan hSet Aku..kCiAn kAk LoNg.hUhU..aKu nIe jNis y x aMbIk kiSah sGat nGe ahLi2 gRouP nSyId 2 sMaDa dYoRg nK bKhWiN ke..bcErAi kE..aKu x ambIk tAu sGt tP y pStI LaGu2 dYoRg akU aKn LyAn kLu dA bKnAn kAt hAti..hAha.. nIe aNtARa LaGu nSyId y iNgIn aKu kOngSi nGn kALiAn sumE.tEtaPi aKu hYa ambIk dR nSYiD2 y aKu LtAk dLm hSet aKu dLu..bKn aPe..bYk sGat r kLu nK lTaK sUme..hUhU..kALiAn bLeY sEarcH n dGr LgU2 nIe mLaLuI LinK y AkU sErtAkAn kAt bWah nIe..smOga kLiaN thIbUr nGe lgu 2 y akU pILih iNi..:)


iN tEam..

cIntAiLaH iLaHi , SeGeNggAm TaBaH, KaSiHkU AbAdI, TuHaN Y EsA, LiLiN sEoRg gUru, NuR sYaHdAh, kbsRn aL-qUrAn, aLLah iS oNLy oNe,tmN fIrDaUsI

bRotHerS..

sLmAt bJuAnG,

dEhEaRtY..

wNita, eRti pErsHbTn, dI hATi, pErmTa y dCaRi, aBu bAkAr as-SiDdiQ

dEvOtEeS..

sHbaTkU, tiKa dInI, LuaHn rInDU, mAhAr cinTa, bErSaMa, iLmU, tRagDi diAnA,

fAr eAsT..

cInTa pErtAmA,

hIjJaZ..

hIdAyAh, uTk tUhAn, bELaiAn iBu, iNdHnYa bSamA iLahI, kHenIngn mALam, nur tUhAn, y mAhA pEnYaNyG, kAwAn, dLeMa, kAu sHbAt kAu tMan,

SuHaiMi..

kEmbArA iLmU,

mEstIcA..

LaYaR kEiNsfN, rAhMat uJiaN, y aBaDi, LuQmAnUL hAKiM, dEstInAsi cinTa, egoIs suCi

**x sUre gRouP mnE

PaSRaH SeGaLaNyA,

uNiC..

sAhAbT sejAtI, demI cIntA sUcI, aIsYa hUmAiRa, c u dIpT, hYa tUhaN y tAu, hRpn pd iBu aYah,, bIsIkAn mALaM, aNak sOLeH, eRtI sYuKuR

dUrRaNi..

uNtUkMu,

rAiHaN..

sEsUnGguHnYa, dAmBa cInTa,

wILdAn..

bAhTeRa kAsiH, dPuSaRa bOnDa

rEsULt sEm 2 bRu jEr kUaR..aLhAmDuLiLah mNinGkAt jGaK rEsULt aKu dR sEm Lps n mTrx..wALaUpUn cKt LaGi nK cPaI tArGeT aKu nAmUn aKu rEdA dGn kTeNtUan iLaHi..n aKu mSiH LaGi mJlNkAN naZarKu pD aLLAh sEkIrAnYa aKu bJy mNdPt rEsULt tErtEnTu aKu aKn bPuASa 3 hArI bTuRuT2..aLhAmDuLiLah sEtAkAt niE aKu bJyA mLkSnAkNyA n aKu hrP aKu mAmPu mLksNakNyA hIngGa hBiS..iNsYaLLAH dGn pToLonGn aLLAh y mhA bSr, mHa aGuNg n mHa SuCi..bErbALik kPd tJuK y AKu iNgIn dIscUss nGe kALiAn sUmE..”pErnAhKah kALiAn gAGaL??” aKu pSTi kALiAn tEnTu pErnAh mErsAi kGaGALaN kAn?
hIdUp kIta iBaRaT rOdA y bPuTaR kdAg2 kITa dBwAh n kDg2 kItA daTs.akU pErNAh mEmbca kAtA2 pUjAnGgA tP aKu uDah LuPa sIaPa y bBunYi, “kEgAgALaN aDaLaH pEnGaJaRaN tErbAiK” n “ SesIaPa y xPeRnAh gAgAL bErErtI diA bLUm bNaR2 bJyA”..mAaFLaH jIkA kAtA2 iNi aDa miStaKe cKt cOz aKu iNgt2 LuPa jEr..aCtUaLLy aKu nAk KonGsI nGe kALiaN sUmE pGLaMn aKu tImE gAgAL tErUk dLu..MogA kALiAn xbOsAn mBaCaNyA cItEr aKu niE..hUhuhU..sJak dR sEk rEnDah rEsULt aKu bLeY dKaTaKn bAiK r..uPsr aKU dPt 5a..aKu dPt tWaRaN p sEk aGamA rAkYat y aGaK fAmOuS kAt tRg n sMka.tp, aKu p sMka..timE 2 paRenTs2 bGgA gLer nGe kJyn aKu 2 cOz tImE 2 hYa aKu nGe kakAk aK jEr dLm fAmILi dPt 5A..sMpaiKaN aKu iNgAt LaGi aTuK aKu bG 100 rGt n mAk sDRa2 aKu bG 5o rGt sOrG..HuHuHu..pH2 aKU sMbG sTuDy kAt smKaDg.timE pMr aKu dPt rEsULt y aGk bAiK jGk 8A, 1B..b 2 uTk aRaB..aKu x kiSah sGaT y b 2 cOz aRab jEr KaN..LgIpn parEnTs aKu aNGgAp rEsULt Aku bEtTeR tHaN kAKaK aKu cOz kKak aKU dPt 8A, 1B jGk tp b 2 eNgLiSh..bGGa r akU tImE 2..x bSyUkUr LgSg..tRuKkN aKu dLu? hUHUhu..wLaUpN aKu dPt ResULt cM2 aKU x dPt p mnE2 mKLUm r pOmPuAN kAn sUsh cKt dR LeLaKi..aKu sTiLL dUk kAt sMkAdG..tImE sPm bMuLa r kJtUhAn aKu..tP, 2 bRu cKt..aKu dPt 7A..pArEnTs aKu asYiK cOmPaRe rEsULt aKu aKu nGe KaKaK aKu jEr..mNtG2 r kKaK aKu 2 dPt 9A dLm sPm sDgKn aKu hYa 7A..sDeY jGk tIme 2 cOz aKu sUdAh bRuSha aGk bErsUnGgUh2 tP nSiB x mYeBeLaHi aKu..akU rSa tErtEkan jGak nGe pAREntS aKu y AsYiK cOmpARe mGcOMpARe aNaK2 niE..tP nK bT cMnEr tEriMA jEr r..hUhUhU..aLhamDuLiLah aKU dpT twRan mLnJutKaN pLjrn kAt matrix kDaH n uSiM cOs aSaSi sN n TekNoLoGI..aKu hEpI gLe tImE 2 cOz jRg2 jGK oRg y dPt 2 twArn sX gUs sDgKan mEmBEr aKu x dPt sAtU pUn twRan..sO, oLeh kErnA tErLaLu gUmBiRa aKu LuPa pD y mAhA mEmBeRi yAKni aLLAH..sUbHAnALLAH..tNp iStIkARaH, aKu bUaT kPutSn p mTrX cOz nK LaRi dR aRaB sBb aKu bNaR2 kUciWa nGe rEsULt aRab aKu..LgPun rMaI membEr2 aKu p MtRx kDaH..aKu aD kWan r NnTi..huhuhu..tRuknYa Aku..dMaTrx r sEmUaNyA BErMuLa..rEsULt sEm 1 aKu bToI2 tRuK sPaI hAmPir nK kNe tNdG..nAuZuBiLLaH..aKu sGt TeRtEKaN nGe pMbLjRn dSnA..aKu sGaT2 x bLeY fOlloW aPa LeC aJaR.mSuK tLiNgA kNaN kLuAr tLiNgA kIRi..tLaLu LaJu n bYk..dTmbah LaGi nGe sIkAP aKu y x SukA bJumPa LeC n BuAt pNdAi sORg Jer..hUhuHu..aKu brAsA aMaT tERuK tImE 2..aKu x sGgUp cKp kAt sPe2 rEsULt aKu 2 wALaU pArEnTs aKu sNdRi..LpS bEbErpA mGu rEsUlt kLuAr bRuLah aKu cOL mAk aKu cKp aKu bLeY rEsULt TeRuK tP aKU x cKaP pUn bRaPe..sIaP nGiS2 aG tImE 2..aKu btOi2 xTHn pNdAm dA..dA r mAk aKu dUk jAuh tIme 2..pYe r dYe rIsAu kAt AkU cOz akU x AnGkAt coL pUn lPs mGdu 2..sMpaiKaN mAk aKu sRuH nDiYa mEmBer sEk aKu tLg tGoK2 Kan aKu..pYer r rSaU jGk ndYa time 2..tHanKs ndYa!! nTaH dMnA nTaH mAk aKu cRiK nO NdYa 2..yA aLLaH tRuKnYa aKU mbT mAk aku rIsAu..bToI r oRg cKp aNk kDuA mMg PmBwA mSLh..hUHuhU..aKu jGk xLyn MeMbEr2 bAiK aK y aSyK mSg tYe kHbR aKu..timE cutI pUn aKu x LyN SmPaiKAn dYoRg p sEk aKu x iKut..bIaSaNyA aKu sNtIsA iKut..mLu pYer pSaL nK bDpn nGe dYoRg..sEm 2 AkU BrUShA lBeY CkEt..dTmBh aDa mEmBEr2 y mYoKoNg aKu sPt aNa, iJaN n ZtIL. aLhMdULiLaH rSuLt SeM 2 AkU aD pNiNgKtN cKt..wLaUPn x Byk tP aKu sYuKuR sGaT2 pd aLLAh..aT LeAsT aDA pNinGkTn n Aku bLeY mSuK u..sJaK sAaT iTu aKu bEraZaM nK nAiK cKt2 n xNk tRus mLonJaK nAIk kE aTs kErnA aK bNaR2 sEriK sUdAh jAtUh sMpAi tErgULiNg2..bYgKaNLah aKu sLaMa iNi x pNaH gGaL n SLaLu jEr dPt aNuNgRh kjYaaN tEtIbA jTuh..bKaN cKt tEtpI smpAI aKu hMpIr x LrAt nK bGuN Lg..sO, d uMt r aKu mEriALisAsIkAn azamKu iNi..wALaUpun aKu bLuM sMpaI tHaP cMrLg cAm mEmBeR2 aKu y dPt dEkan tp iNsYaLLaH aKu bruShA cKt dMi sDiKt uNtuK mDPt gLrn iTu..iNsYaLLaH..wAlaUpUn cOs y aKu aMbik sKrg xDe dLm kMus hDuP aKu sBLm iNi tEtPi akU aKn bRusHa uNtUk bJya n dOaKan kjYn aKu wHai tEmAn2kU sUme.2 r sErBa sDiKt citer Y dPt aKu kONgsIkAN bErsMa kALiAn pMbCa sUme..hRp cItEr iNi dPt djDikAn iKtibAr bT kALiAn sUme..n iNgAtLah jGAn sESekALi sOmBoNg dGn rZeKi y aLLAH bErikAN dAn sEnTiaSaLaH bErsYuKuR aTs pemBerIaNNYa iTu..sELaIn iTu, kita hnDaKLaH ikHLas dLm mNuNtUT iLmU n pTuh sGaLa sUrUhAn n mnInGGaLkAN sGaLa lRganNYa untk mdPt kBeRkTN iLmU dSmpG jGn sEsEkALi mGatA gUru kALiAn..iNgAtLah aLLAH mAhA mDgr n mgThUi aKan sGaLa sSuAtU..sEkiranyA kiTa ggAL jGn pTus AsA bAnGkiTlah bErUsHa kErNa aLLAh tAu aPa y tErbAIk bUaT kItA..tEruSkan bJuaNg mNuNtUt iLmU! wAaLLaHuaLaM..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

tErSenTap hAtIkU pBiLa mBcA LuAhAn rSA xPuAs hAtI sEoRg tEmAn tHdP dIrI iNi..yA aLLAh, sELaMa iNi dIri iNi tLaLu bYk mLaKuKaN pErKaRa y mYaKitI hAtI tEmAn2kU tNpA aKu sEdARi.LaYaKkAh dIrI iNi dAmPuNi, yA aLLAh? LaYaKKaH yA aLLaH?? wAhAi tEmAn2kU..mAafKan diRi iNi aNdAi aDa mNgUrIs n mRoBeK pErSAaN kALiAn..aDakALaNyA aKu x SeDaR..kDg2 diRi iNi tErLaMpAu mGiKut pErSaAn..mOodY xTenTu pSaL, cEpAt tErsA hAti, gUrAuAn y tErLamPau, tErLesER dLm bIcARa, tErmEnGuMpT, sELaLu mBebAnKAn kALian DnGan aSsGmnt2 n sEwAkTu dGanNyA..aKu hAnYa iNsAn y kErdIL y x LaRi dArI mELakUkaN kEsiLapAn.iNsYaLLah aKu cUbA sEdAyA uPaYA uNtUk bErUbAh nUmUn aKU sANGaT2 mGhArApKAn tEmAN2kU tEgUrLah sEkiRanYa aKu tSiLap bIcArA..tEgUraN kALiAn dPt mEmBaNtU aKu uNtUk mpBaIkI kEsALaHaNkU..aKu x mAu tErUs dBeLeNgGu rSA bErsALaH n bDoSa tErhDp kALiAn sMuA..aKu tKut dOsA2 mGhALg aKu unTUk mEmPeRoLeh kEbErkAtAn n kBhgIaAn hIdUp dDuNia y fAnA iNi n jUgA dAkHiRaT y kEkAL aBaDi..aKu jUgA bImBg xSmpAt mEmoHoN mAaf dR kALiAN sMuA kErnA ajAL n mAuT dTgN tUhAn.aKu xTaU bILa nYaWakU aKaN dTaRiK dR jAsAd iNi..mUngKin hArI iNi, bSoK n SeTeRuSnYa..wAaLLaHuA’LaM..jUsTeRu, tEmAn2kU tErUtMa DsMKaDg ExP sYa, hAjAr, oYo, nDiYa, fArAh, oM, sUhE, dOcS n Len2 dAn tEmAn2Ku dKmK eXp aNa, zAtIL, iZaN, dYanA, sArA, iDa, kaK yAn, nDiYa n LeN2 sErtA tEmAn2Ku dUmT ExP wAWa, gYaH, fAtEh, rEYgeLLa, zU, mcNo, mErRah, sYa, k.iMaN n LeN2 sEkALi LaGi aKu mOhOn maAfiLaH dIrI iNi..sEmOgA aLLaH sEnTIsA mEmBErkAtI hIdUp kALiAn sEmUa..iNsYaALLAH


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

Salam Taa'ruf!!




Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Senyum itu satu sedekah"

jom hafai 99 nama ALLAH..

Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

tiMe iS g0Ld!!!!~

caLenDar..

sEdiKit mUtiaRa kAtA..

aL-QuRan pEgAnGaNkU..

aBouT mE..

My photo
nama dberi..nur syahirah bt mohamad..bley call me syahirah atau ara(usually kat umah la)..erm..seorg y banyak ckp..agak funny kowt..tp lately slalu brubah mood dsebabkan kekangan kerja as student taun akhir..n akhir kte smga enjoy mlayari blog nie..=)

rUanG sEmBaNg2..


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Wanita itu ibarat buah epal,epal yang tidak berkualiti amat mudah diperolehi kerana ia berguguran ditanah..Tetapi epal yang tidak mampu dibeli berada dipuncak, susah nak dipetik, susah nak digapai..Kadang-kadang epal itu risau, kenapalah diriku belum dipetik?...Lantas ia merendahkan martabatnya dan menggugurkan diri menyembah tanah, sedangkan ia sebenarnya telah ﷲﺍ jadikan begitu tinggi martabatnya sehingga tiada siapa yang berani memetiknya..Hanya pemuda yang benar-benar hebat sahaja yang mampu, mungkin bukan di dunia tapi di akhirat sana, insya-Allah...Biarlah jodoh bukan didunia asalkan cinta Ilahi mengiringi"

mY sELf

mY sELf

memOrY iN sMkAdG

memOrY iN sMkAdG
fRenZ 4eVe

mEmOrY iN kMk

mEmOrY iN kMk
kAnGaNnYeR aKu kAt KoRg sUmE

uMt

uMt

mY bELovEd fAmILy

mY bELovEd fAmILy

hALwA tELinGa..

f0LLoWeRs..


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Salam Ukhuwahfillah, Insya-Allah"

i LuV iSLaM

iluvislam