pEnDaMba ciNtA iLaHi

hAti kAsiH pD y sAtU, DIA y mAhA pEnGaSih, kErna DIA aKu DsiNi, kErNa DIA aKu biSa mLiHat dUniA, alHaMduLilLah..

sPt y kALiaN sUmE sDiA mKLuM, aKu aDLh pMiNaT sTiA nAsYiD eXp nAsYiD tEmpAtn. nTah r stP x aKu dGr nSyId jiWa aKu jDiK tEnAnG n sOmEtImEs pAbILa aKu hAyAtI LirIk2 nyA aKu mRsA iNsF n dKaT dGn pncIpTa aKu..aKU bYk r jGak kUmpUL nAsyId2 nIe..kByKaN aKu dOwNLoaD sEndRi aTaU kBaS nGe mEmBeR..hUHuhU..kAt hNsEt aKu pUn pNuH nGe LaGU2 nSyId jEr n smPaiKan sI iLa mEmBer aKu y sBh 2 xJdIk nK bLuEtOotH dGan hSet Aku..kCiAn kAk LoNg.hUhU..aKu nIe jNis y x aMbIk kiSah sGat nGe ahLi2 gRouP nSyId 2 sMaDa dYoRg nK bKhWiN ke..bcErAi kE..aKu x ambIk tAu sGt tP y pStI LaGu2 dYoRg akU aKn LyAn kLu dA bKnAn kAt hAti..hAha.. nIe aNtARa LaGu nSyId y iNgIn aKu kOngSi nGn kALiAn sumE.tEtaPi aKu hYa ambIk dR nSYiD2 y aKu LtAk dLm hSet aKu dLu..bKn aPe..bYk sGat r kLu nK lTaK sUme..hUhU..kALiAn bLeY sEarcH n dGr LgU2 nIe mLaLuI LinK y AkU sErtAkAn kAt bWah nIe..smOga kLiaN thIbUr nGe lgu 2 y akU pILih iNi..:)


iN tEam..

cIntAiLaH iLaHi , SeGeNggAm TaBaH, KaSiHkU AbAdI, TuHaN Y EsA, LiLiN sEoRg gUru, NuR sYaHdAh, kbsRn aL-qUrAn, aLLah iS oNLy oNe,tmN fIrDaUsI

bRotHerS..

sLmAt bJuAnG,

dEhEaRtY..

wNita, eRti pErsHbTn, dI hATi, pErmTa y dCaRi, aBu bAkAr as-SiDdiQ

dEvOtEeS..

sHbaTkU, tiKa dInI, LuaHn rInDU, mAhAr cinTa, bErSaMa, iLmU, tRagDi diAnA,

fAr eAsT..

cInTa pErtAmA,

hIjJaZ..

hIdAyAh, uTk tUhAn, bELaiAn iBu, iNdHnYa bSamA iLahI, kHenIngn mALam, nur tUhAn, y mAhA pEnYaNyG, kAwAn, dLeMa, kAu sHbAt kAu tMan,

SuHaiMi..

kEmbArA iLmU,

mEstIcA..

LaYaR kEiNsfN, rAhMat uJiaN, y aBaDi, LuQmAnUL hAKiM, dEstInAsi cinTa, egoIs suCi

**x sUre gRouP mnE

PaSRaH SeGaLaNyA,

uNiC..

sAhAbT sejAtI, demI cIntA sUcI, aIsYa hUmAiRa, c u dIpT, hYa tUhaN y tAu, hRpn pd iBu aYah,, bIsIkAn mALaM, aNak sOLeH, eRtI sYuKuR

dUrRaNi..

uNtUkMu,

rAiHaN..

sEsUnGguHnYa, dAmBa cInTa,

wILdAn..

bAhTeRa kAsiH, dPuSaRa bOnDa

rEsULt sEm 2 bRu jEr kUaR..aLhAmDuLiLah mNinGkAt jGaK rEsULt aKu dR sEm Lps n mTrx..wALaUpUn cKt LaGi nK cPaI tArGeT aKu nAmUn aKu rEdA dGn kTeNtUan iLaHi..n aKu mSiH LaGi mJlNkAN naZarKu pD aLLAh sEkIrAnYa aKu bJy mNdPt rEsULt tErtEnTu aKu aKn bPuASa 3 hArI bTuRuT2..aLhAmDuLiLah sEtAkAt niE aKu bJyA mLkSnAkNyA n aKu hrP aKu mAmPu mLksNakNyA hIngGa hBiS..iNsYaLLAH dGn pToLonGn aLLAh y mhA bSr, mHa aGuNg n mHa SuCi..bErbALik kPd tJuK y AKu iNgIn dIscUss nGe kALiAn sUmE..”pErnAhKah kALiAn gAGaL??” aKu pSTi kALiAn tEnTu pErnAh mErsAi kGaGALaN kAn?
hIdUp kIta iBaRaT rOdA y bPuTaR kdAg2 kITa dBwAh n kDg2 kItA daTs.akU pErNAh mEmbca kAtA2 pUjAnGgA tP aKu uDah LuPa sIaPa y bBunYi, “kEgAgALaN aDaLaH pEnGaJaRaN tErbAiK” n “ SesIaPa y xPeRnAh gAgAL bErErtI diA bLUm bNaR2 bJyA”..mAaFLaH jIkA kAtA2 iNi aDa miStaKe cKt cOz aKu iNgt2 LuPa jEr..aCtUaLLy aKu nAk KonGsI nGe kALiaN sUmE pGLaMn aKu tImE gAgAL tErUk dLu..MogA kALiAn xbOsAn mBaCaNyA cItEr aKu niE..hUhuhU..sJak dR sEk rEnDah rEsULt aKu bLeY dKaTaKn bAiK r..uPsr aKU dPt 5a..aKu dPt tWaRaN p sEk aGamA rAkYat y aGaK fAmOuS kAt tRg n sMka.tp, aKu p sMka..timE 2 paRenTs2 bGgA gLer nGe kJyn aKu 2 cOz tImE 2 hYa aKu nGe kakAk aK jEr dLm fAmILi dPt 5A..sMpaiKaN aKu iNgAt LaGi aTuK aKu bG 100 rGt n mAk sDRa2 aKu bG 5o rGt sOrG..HuHuHu..pH2 aKU sMbG sTuDy kAt smKaDg.timE pMr aKu dPt rEsULt y aGk bAiK jGk 8A, 1B..b 2 uTk aRaB..aKu x kiSah sGaT y b 2 cOz aRab jEr KaN..LgIpn parEnTs aKu aNGgAp rEsULt Aku bEtTeR tHaN kAKaK aKu cOz kKak aKU dPt 8A, 1B jGk tp b 2 eNgLiSh..bGGa r akU tImE 2..x bSyUkUr LgSg..tRuKkN aKu dLu? hUHUhu..wLaUpN aKu dPt ResULt cM2 aKU x dPt p mnE2 mKLUm r pOmPuAN kAn sUsh cKt dR LeLaKi..aKu sTiLL dUk kAt sMkAdG..tImE sPm bMuLa r kJtUhAn aKu..tP, 2 bRu cKt..aKu dPt 7A..pArEnTs aKu asYiK cOmPaRe rEsULt aKu aKu nGe KaKaK aKu jEr..mNtG2 r kKaK aKu 2 dPt 9A dLm sPm sDgKn aKu hYa 7A..sDeY jGk tIme 2 cOz aKu sUdAh bRuSha aGk bErsUnGgUh2 tP nSiB x mYeBeLaHi aKu..akU rSa tErtEkan jGak nGe pAREntS aKu y AsYiK cOmpARe mGcOMpARe aNaK2 niE..tP nK bT cMnEr tEriMA jEr r..hUhUhU..aLhamDuLiLah aKU dpT twRan mLnJutKaN pLjrn kAt matrix kDaH n uSiM cOs aSaSi sN n TekNoLoGI..aKu hEpI gLe tImE 2 cOz jRg2 jGK oRg y dPt 2 twArn sX gUs sDgKan mEmBEr aKu x dPt sAtU pUn twRan..sO, oLeh kErnA tErLaLu gUmBiRa aKu LuPa pD y mAhA mEmBeRi yAKni aLLAH..sUbHAnALLAH..tNp iStIkARaH, aKu bUaT kPutSn p mTrX cOz nK LaRi dR aRaB sBb aKu bNaR2 kUciWa nGe rEsULt aRab aKu..LgPun rMaI membEr2 aKu p MtRx kDaH..aKu aD kWan r NnTi..huhuhu..tRuknYa Aku..dMaTrx r sEmUaNyA BErMuLa..rEsULt sEm 1 aKu bToI2 tRuK sPaI hAmPir nK kNe tNdG..nAuZuBiLLaH..aKu sGt TeRtEKaN nGe pMbLjRn dSnA..aKu sGaT2 x bLeY fOlloW aPa LeC aJaR.mSuK tLiNgA kNaN kLuAr tLiNgA kIRi..tLaLu LaJu n bYk..dTmbah LaGi nGe sIkAP aKu y x SukA bJumPa LeC n BuAt pNdAi sORg Jer..hUhuHu..aKu brAsA aMaT tERuK tImE 2..aKu x sGgUp cKp kAt sPe2 rEsULt aKu 2 wALaU pArEnTs aKu sNdRi..LpS bEbErpA mGu rEsUlt kLuAr bRuLah aKu cOL mAk aKu cKp aKu bLeY rEsULt TeRuK tP aKU x cKaP pUn bRaPe..sIaP nGiS2 aG tImE 2..aKu btOi2 xTHn pNdAm dA..dA r mAk aKu dUk jAuh tIme 2..pYe r dYe rIsAu kAt AkU cOz akU x AnGkAt coL pUn lPs mGdu 2..sMpaiKaN mAk aKu sRuH nDiYa mEmBer sEk aKu tLg tGoK2 Kan aKu..pYer r rSaU jGk ndYa time 2..tHanKs ndYa!! nTaH dMnA nTaH mAk aKu cRiK nO NdYa 2..yA aLLaH tRuKnYa aKU mbT mAk aku rIsAu..bToI r oRg cKp aNk kDuA mMg PmBwA mSLh..hUHuhU..aKu jGk xLyn MeMbEr2 bAiK aK y aSyK mSg tYe kHbR aKu..timE cutI pUn aKu x LyN SmPaiKAn dYoRg p sEk aKu x iKut..bIaSaNyA aKu sNtIsA iKut..mLu pYer pSaL nK bDpn nGe dYoRg..sEm 2 AkU BrUShA lBeY CkEt..dTmBh aDa mEmBEr2 y mYoKoNg aKu sPt aNa, iJaN n ZtIL. aLhMdULiLaH rSuLt SeM 2 AkU aD pNiNgKtN cKt..wLaUPn x Byk tP aKu sYuKuR sGaT2 pd aLLAh..aT LeAsT aDA pNinGkTn n Aku bLeY mSuK u..sJaK sAaT iTu aKu bEraZaM nK nAiK cKt2 n xNk tRus mLonJaK nAIk kE aTs kErnA aK bNaR2 sEriK sUdAh jAtUh sMpAi tErgULiNg2..bYgKaNLah aKu sLaMa iNi x pNaH gGaL n SLaLu jEr dPt aNuNgRh kjYaaN tEtIbA jTuh..bKaN cKt tEtpI smpAI aKu hMpIr x LrAt nK bGuN Lg..sO, d uMt r aKu mEriALisAsIkAn azamKu iNi..wALaUpun aKu bLuM sMpaI tHaP cMrLg cAm mEmBeR2 aKu y dPt dEkan tp iNsYaLLaH aKu bruShA cKt dMi sDiKt uNtuK mDPt gLrn iTu..iNsYaLLaH..wAlaUpUn cOs y aKu aMbik sKrg xDe dLm kMus hDuP aKu sBLm iNi tEtPi akU aKn bRusHa uNtUk bJya n dOaKan kjYn aKu wHai tEmAn2kU sUme.2 r sErBa sDiKt citer Y dPt aKu kONgsIkAN bErsMa kALiAn pMbCa sUme..hRp cItEr iNi dPt djDikAn iKtibAr bT kALiAn sUme..n iNgAtLah jGAn sESekALi sOmBoNg dGn rZeKi y aLLAH bErikAN dAn sEnTiaSaLaH bErsYuKuR aTs pemBerIaNNYa iTu..sELaIn iTu, kita hnDaKLaH ikHLas dLm mNuNtUT iLmU n pTuh sGaLa sUrUhAn n mnInGGaLkAN sGaLa lRganNYa untk mdPt kBeRkTN iLmU dSmpG jGn sEsEkALi mGatA gUru kALiAn..iNgAtLah aLLAH mAhA mDgr n mgThUi aKan sGaLa sSuAtU..sEkiranyA kiTa ggAL jGn pTus AsA bAnGkiTlah bErUsHa kErNa aLLAh tAu aPa y tErbAIk bUaT kItA..tEruSkan bJuaNg mNuNtUt iLmU! wAaLLaHuaLaM..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

tErSenTap hAtIkU pBiLa mBcA LuAhAn rSA xPuAs hAtI sEoRg tEmAn tHdP dIrI iNi..yA aLLAh, sELaMa iNi dIri iNi tLaLu bYk mLaKuKaN pErKaRa y mYaKitI hAtI tEmAn2kU tNpA aKu sEdARi.LaYaKkAh dIrI iNi dAmPuNi, yA aLLAh? LaYaKKaH yA aLLaH?? wAhAi tEmAn2kU..mAafKan diRi iNi aNdAi aDa mNgUrIs n mRoBeK pErSAaN kALiAn..aDakALaNyA aKu x SeDaR..kDg2 diRi iNi tErLaMpAu mGiKut pErSaAn..mOodY xTenTu pSaL, cEpAt tErsA hAti, gUrAuAn y tErLamPau, tErLesER dLm bIcARa, tErmEnGuMpT, sELaLu mBebAnKAn kALian DnGan aSsGmnt2 n sEwAkTu dGanNyA..aKu hAnYa iNsAn y kErdIL y x LaRi dArI mELakUkaN kEsiLapAn.iNsYaLLah aKu cUbA sEdAyA uPaYA uNtUk bErUbAh nUmUn aKU sANGaT2 mGhArApKAn tEmAN2kU tEgUrLah sEkiRanYa aKu tSiLap bIcArA..tEgUraN kALiAn dPt mEmBaNtU aKu uNtUk mpBaIkI kEsALaHaNkU..aKu x mAu tErUs dBeLeNgGu rSA bErsALaH n bDoSa tErhDp kALiAn sMuA..aKu tKut dOsA2 mGhALg aKu unTUk mEmPeRoLeh kEbErkAtAn n kBhgIaAn hIdUp dDuNia y fAnA iNi n jUgA dAkHiRaT y kEkAL aBaDi..aKu jUgA bImBg xSmpAt mEmoHoN mAaf dR kALiAN sMuA kErnA ajAL n mAuT dTgN tUhAn.aKu xTaU bILa nYaWakU aKaN dTaRiK dR jAsAd iNi..mUngKin hArI iNi, bSoK n SeTeRuSnYa..wAaLLaHuA’LaM..jUsTeRu, tEmAn2kU tErUtMa DsMKaDg ExP sYa, hAjAr, oYo, nDiYa, fArAh, oM, sUhE, dOcS n Len2 dAn tEmAn2Ku dKmK eXp aNa, zAtIL, iZaN, dYanA, sArA, iDa, kaK yAn, nDiYa n LeN2 sErtA tEmAn2Ku dUmT ExP wAWa, gYaH, fAtEh, rEYgeLLa, zU, mcNo, mErRah, sYa, k.iMaN n LeN2 sEkALi LaGi aKu mOhOn maAfiLaH dIrI iNi..sEmOgA aLLaH sEnTIsA mEmBErkAtI hIdUp kALiAn sEmUa..iNsYaALLAH


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

tEmaNkU..
sThUn kTe bSaMa
pSti x tErhItUnG kEsAlaHan y TeRciPtA
nMuN, aKu hAnYa mNusIa biAsA
xDpt LaRi dR kEtEnTuANnYa
hAnYa sAtU kU piNta
mAafKaN aKu..
aNdai tErkAsAr bAhAsA
tErLanjUr bIcArA
tErmOodY x sMenA2
tErmARaH x tNtU hALa
tErgUrIs pErsAaNmU tANpA SnGAjA
DaN Ape2 JeR, BiLA2 MaSA, dMaNa jUa
sMuA iTu
LuMrAH DiRiKu, mAnUsIa bIaSa.

tEmAnKu..
dPhJunG wAkTu kiTa bSaMa
kEnAnGan bErsAmAmU bAgAi sEmALaM tErciPtA
tIaDa uNgkApAn LaIn uNtUkMu tEmANkU..
“tEriMa kAsiH aTs sEgALaNyA”
kU doAkAN pErsAhAbAtAN tERcIpTA aNtArA kiTa
bUaT sELaManYa..inSyAaLLaH..:)

sEmOgA kAu tEmAnKU,
aKAn bEroLeh kEbErkAtAn hIdUp dUnIa n AkHiRaT
jUa hNdaKnYA..

sALaM sAyAnG sOkMo2,
mArdHiAnA mOhAmEd

***ana..aKu rInDU sAmA kAMu..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Pandanglah kata-kataku ini dengan pandangan kasihnya seorang saudara terhadap saudara yang lain. Renunglah dengan mata hatimu setulusnya. Janganlah dek kerana peribadi burukku, menghalang dirimu melakukan yang terbaik untuk dirimu sendiri dan demi keagungan agama Allah.
Ambillah mutiara kata yang baik buat teladan dan tinggalkan kata-kataku yang menyimpang daripada landasan kebenaran. Sahabatku... Bermula hari ini binalah sebuah kehidupan baru. Jadilah manusia berhati mulia dan tegakkanlah sinar keislaman dalam dirimu, semoga nur Ilahi akan membening seluruh perjalannan hidupmu. Duhai sahabat muslimahku...
Keremajaanmu menyegarkan pandangan, dan melimpahkan nyaman pada malam. Dengan keremajaanmu, kau bisa sahaja menakluk dunia dalam lalai dan leka tanpa kesedaran. Ingatlah, kau bukan dilahirkan sebagai penggoda yang melekakan dunia. Kesegaran dan kejelitaanmu adalah fana belaka. Kelembutan yang menghiasi gerak langkah dan lentuk tubuhmu bakal menyaksikan kau cepat terdedah kepada bahaya dan bahana maksiat.
Peliharalah keindahan yang kau miliki kerana Allah mengujimu dgn menerbitkan kau pada bentuk yang teramat indah, halus dan sempurna. Berhati-hatilah kerana sesungguhnya kaum Adam akan menilaimu dgn pandangan yang luar biasa. Cahaya keriangan di wajahmu adalah kilauan senjata yang menawan. Madu yang menitiskan sarinya meresapkan manisnya dari bibir langsung ke hati adalah suara lembut sang gadis.
Elokkanlah nada suaramu dan perlahankan gema bahasamu. Berhati-hatilah menggunakan lidahmu, jangan sampai bibirmu menutur bait-bait tajam yang akan menyakiti hati orang lain. Fikirlah dengan akalmu sebelum bersuara dan pandanglah teman bicara. Tertib dan sopanmu bagai hembusan angin yang menyamankan, yang bakal ditanggapi menyamai keindahan yang kau miliki setanding dengan ketulusan peribadimu
Sahabat muslimahku..
Jagalah matamu kerana pandangan mata akan mengalir ke hati dan terbiaslah sesuatu dari panahan syaitan durjana. Jangan sesekali kau memandang mata lelaki dengan sejenak renungan. Jangan biarkan mereka mentafsirkan makna yang bukan kau mahukan. Pandanglah tanpa memberi sebarang makna. Jadikanlah ghadul basar sebagai hiasan matamu. Rebahkan pandanganmu, renunglah setiap inci bumi, nescaya kau berjaya menghindari dosa yang cuba merapati mu.
Ukhti yang dikasihi..
Sesekali, mendongaklah ke langit dan lihatlah kerdipan bintang-bintang, nescaya kau kan temui berjuta keagungan Ciptaan Rabbul A`lamin. Betapa hidup ini berjalan di atas makna hikmah dan terselindung daunan pengertian. Hari-hari yang dilalui sebenarnya menyembunyikan banyak hakikat dan makrifat. Sedarlah, hidupmu ini hanyalah secebis dari erti kehidupan. Selamilah dasar hatimu dan berbisiklah pada diri; Alangkah kosongnya jiwa, alangkah hinanya roh tanpa hiasan apa-apa.
Salutilah tubuhmu dengan iman. Kerana ia sangat manis pada pandangan jua perhiasan. Bersihkanlah hatimu, kemanisan iman sukar dikecapi tanpa janji Tuhan. Jadilah seorang muslimah yang gemar merenung kejadian yang berlaku dan memerhati hikmah dengan mata hati. Muslimah sejati adalah mereka yang selalu berhikmah dalam berkata-kata dan meletakkan perasaan rendah diri sebagai asas mencari ketaqwaan. Zuhud dalam pencarian dunia dengan meletakkan tasawuf ke akhirat sebagai pedoman serta melupakan sifat cintakan dunia yang berlebihan.
Serikandi muslimah sejati..
Alangkah baiknya di saat-saat kau dilanda kau tega mengutip akar-akar kemelaratan dan teguh mengukir senyum buat pengubat kerungsingan. Tatkala kau dalam dilema permasalahan yang meruncing serta kau berasa putus harap dengan dunia, maka sebutlah dan zikirlah berkali-kali ke hadrat Ilahi moga-moga kau bakal bertemu kedamaian. Sucikan wajahmu dengan air wuduk dan basahkan matamu dengan airmata keinsafan. Tundukkanlah sepenuh hatimu jua dahimu ke tikar sejadah beserta lafaz dan doa kau hembuskan seikhlas jiwa, semurni sanubari memohon keampunan.
Renunglah, resapkan kekaguman dan kuatkan keyakinan bahawa hayatmu setiap detik di bawah naungan Allah swt. Kecintaan Tuhan melimpah dan melaut di segenap penjuru alam, walaupun pada yang lupa erti kehidupan. Dan, roh ketenangan akan mendakap dirimu hingga kau terasa tiada tabir yang menabiri setiap kali pertemuan kau dan Dia. Ketaqwaan hendaklah dipupuk agar matlamat dan cita-cita yang kau bawa akan tercapai suatu masa kelak dengan izinNya, Insya Allah.. Alkhirul kalam, ! ingatlah, walau setinggi manapun kedudukanmu di mata masyarakat, jangan sesekali menyombong diri. Sesungguhnya wanita itu lemah. Dan dijadikan ar-rijal sebagai pelindung buatmu. Carilah lelaki yang baik budinya dan teguh imannya. Inilah yang bakal mengukuhkan akar kebahagiaan rohani dan tunjang kecintaan kepada Ilahi, Insya Allah


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Didoakan semoga kalian beroleh selamat dibawah lindungan payung rahmat Allah SWT Amin.......

Adam, Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu. Sesungguhnya aku adalah Hawa, temanmu yang kau pinta semasa kesunyian di syurga dahulu. Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok. Jadi tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan bimbingan darimu, sentiasa mau terpesong dari landasan, kerana aku buruan syaitan.

Adam, Maha suci Allah yang mentakdirkan kaumku lebih ramai bilangannya dari kaummu dia akhir zaman, itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusanNya. Jika bilangan kaummu mengatasai kaumku nescaya merahlah dunia kerana darah manuia, kacau-bilaulah suasana, Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa. Buktinya cukup nyata dari peristiwa habil dan Qabil sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya. Pun jika begitu maka tidak seelaraslah undang-undang Allah yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari satu tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu. Adam, Bukan kerana ramainya isterimu yang membimbangkan aku, bukan kerana sedikitnya bilanganmu yang merunsingkan aku. Tapi.....aku risau, gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu. Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku mesti tunduk ketika menjadi isterimu. Namun.....terasa berat pula untukku meyatakan isi perkara.

Adam, Aku tahu bahawa dalam Al-Quran ada ayat yang menyatakan kaum lelaki adalah menguasai terhadap kaum wanita. Kau diberi amanah untuk mendidik aku, kau diberi tanggungjawab untuk menjaga aku, memerhati dan mengawasi aku agar sentiasa didalam redha Tuhanku dan Tuhanmu. Tapi Adam, nyata dan rata-rata apa yang sudah terjadi pada kaumku kini, aku dan kaumku telah ramai menderhakaimu. Ramai yang telah menyimpang dari jalan yang ditetapkan. Asalnya Allah mengkehendaki aku tinggal tetap dirumah. Di jalan-jalan, di pasar-pasar, di bandar-bandar bukan tempatku. Jika terpaksa aku keluar dari rumah seluruh tubuhku mesti ditutup dari hujung kaki sampai hujung rambut.Tapi......realitinya kini, Hawa telah lebih dari sepatutnya.

Adam..... mengapa kau biarkan aku begini? Aku jadi ibu, aku jadi guru, itu sudah tentu katamu. Aku ibu dan guru kepada anak-anakmu. Tapi sekarang diwaktu yang sama, aku ke muka menguruskan hal negara, aku ke hutan memikul senjata. Padahal, kau duduk saja. Ada diantara kau yang menganggur tiada kerja. Kau perhatikan saja aku panjat tangga di pejabat bomba, kainku tinggi menyingsing peha mengamankan negara. Apakah kau sekarang tidak lagi seperti dulu? apakah sudah hilang kasih sucimu terhadapku?
Adam..... Marahkah kau jika kukatakan andainya Hawa terpesong, maka Adam yang patut tanggung! Kenapa? Mengapa begitu ADAM? Ya! Ramai orang berkata jika anak jahat emak-bapak tak pandai didik, jika murid bodoh, guru yang tidak pandai mengajar! Adam kau selalu berkata, Hawa memang degil, tak mahu dengar kata, tak mudah makan nasihat, kepala batu, pada hematku yang dhaif ini Adam, seharusnya kau tanya dirimu, apakah didikanmu terhadapku sama seperti didikan Nabi Muhammad SAW terhadap isteri-isterinya? Adakah Adam melayani Hawa sama seperti psikologi Muhammad terhadap mereka? Adakah akhlak Adam-Adam boleh dijadikan contoh terhadap kaum Hawa?

Adam.... Kau sebenarnya imam dan aku adalah makmummu, aku adalah pengikut-pengikutmu kerana kau adalah ketua. Jika kau benar, maka benarlah aku. Jika kau lalai, lalailah aku. Kau punya kelebihan akal manakala aku kelebihan nafsu. Akalmu sembilan, nafsumu satu. Aku...akalku satu nafsuku beribu! Dari itu Adam....pimpinlah tanganku, kerana aku sering lupa dan lalai, sering aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan kuncu-kuncunya. Bimbinglah daku untuk menyelami kalimah Allah, perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari Tuhanmu agar menerangi hidupku. Tiuplah ruh jihad ke dalam dadaku agar aku emnjadi mujahidah kekasih Allah.

Adam, Andainya aku masih lalai dengan karenahmu sendiri, masih segan mengikut langkah para sahabat, masih gentar mencegah mungkar, maka kita tunggu dan lihatlah, dunia ini akan hancur bila kaumku yang akan memerintah. Malulah engkau Adam, malulah engkau pada dirimu sendiri dan pada Tuhanmu yang engkau agungkan itu................................


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

“ pAbiLa dA’iE x mJagA hAtiNyA, mAkA rOsAkLaH diRiNyA, tFiTnAhLaH iSlaM kErNaNyA n rUntUhLaH ukHwAh dI tAnGaNnYa, kJyaAn dAkWaH bUkAnLaH tErLeTaK pAdA kPanDaiAN sEoRg dA’iE bKaTa2, bUkAnLaH kcAntIkAn pArAs rUpA, bUkAn JuGa aKtiF bPeRsAtUaN tEtApI tErLeTaK pADa kEiKhLaSaN n kJeRniHaN hAtiNyA.mAkA wAsPaDaLaH hAtiMu sElALu aGaR iA tErsElAmAt dArI kEkOtOrAn nFsU y mNiPu.sMoGa hATi kItA sNtIASa tSaBaT djLn mULiA iNi
-kAk iMaN”

“kDg2 kItA sUnYi tIkA tIaDa iNsAn dsIsi, tRsA rIndU bILa bJaUhAn, sDiH biLa kHiLaNgN n rIsAu pAbILa dtImPa mUsIbAh, tApI aPaKah kItA mYeDaRi aLLah dSiSi kItA, rIndukAn kItA, pgUbAt LuKa kItA, mLinDUnGi n pNenAnG hAtI kiTa kEtIka sEmUa iNsAn mLuPaKaN kItA-kAK miDAH (nAqIBaH)”

“jK aDa sEsIaPa Y mMiNtA kAsiHmU kAtAkAn iAnYa hAnYa pD aLLaH, jK aDa sEsIaPa y mEmiNta cInTaMu kAtAkanLah iAnYa hAnYa pAdA rAsULuLlAh, jK aDa sEsIaPa y mEmiNtA rIndU n sYgMu kAtAkAnLaH iAnYa hAnyA pAdA iBu bApAMu, jK aDa sEsiApA y mEmIntA dHatImU mAkA bEriKaNLah iAnYa pAdA y bEnAr2 mgHaRgAiNyA-gYaH”

“dAn bJiHaDLah kAmU d jLn aLLaH dGn jIhAd y sBeNaR2NyA..dIa tELah mEmILih KaMu dAn dIa x mnJaDiKan ksuKaRan bGmU dLm aGaMa (22:78)..sAlAm mUjAhAdAh..-mImI”

“jIwA mNusIa pAdA hAkIkAtNya pNuh dGn cInTa.iA hAruS mEmILiki mUaRa y mJd pLaBuhAn ciNtAnYa.aKu xMeliHaT seOrg pUn LbEy mULia bG eMosI cInTakU sLaIn sEoRg sAhAbaT y rUhNya mYaTu dGn rUhKu, sEhinGgA dGn sEpArUh hAtI kUbErikAn cInTaKu pAdAnYa dAn kUtmkN dIa utK mNerImA pShBtnKu iNi-hAsSaN aLbAnNa-kAk miDah (nAqIbAh)”

“bILa kAu LtIh n hiLaNg sMgT aLLaH tAhU bEtApA kAu tLh mcUbA..bILa kAu rAsA ktiNgGaLan n mAsA mNinGgaLkAnMu, aLLaH snTiaSa dSiSimU, bILa kAu dAh mcUbA sGaLaNyA tEtApI xTaHu tJuAn, aLLaH aDa pnYeLeSaIanYa, bILa TiAdA oRg bErErtI bUaTmU, LaLu kAu kELiRu n KcEwA, aLLaH aDLh jWpNNyA,tAqQrRuB iLaLLaH..tRusKaN pJuAngAn!-kAk miDaH (nAqIbAH)”

“bIaR nAfSu sUnYi tNpA gOdAan..bIaR kAki sUnyi tAnPa bJaLan..tApi jGan bIaRkaN aKaL sUnyI tAnPa iLmu n jGan bIaRkAn hAtI sUnyi tNpA cInTa kPd aLLah s.w.t-aDiB”

“tHe rOaD oF suCcEss iS nOt sTrAiGht.ThErE iS a cUrVe cALLeD fAiLuRe, A LooP cALLeD cOnfuSioN, sPeEd bUmP cALLeD bAd fRiEnDs, rEd LigHt cALLeD eNeMiEs, cAuSiOn LIghT cALLeD dEtErmInATion an engine cALled pErsErvErEnCe, a gOOd fRiEnDs cALLEd fAiTh, a DriVeR cALLeD gOd will mAkE iT tO pLaCe cALLED sUCCEss-aLoNg”
“yA aLLAH aJarkAn kAmi bLaJar iNi buKaN uTk sEsIaPa tApI hAnYa kErnAmU, bLjAr iNi bkAn uTk dIrI bAhkAn utK sELurUh uMaT rAsuLmU, bLajAr iNi bKaN uTk sAAt inI bAhKan uTk sPnjG zManMu, ajArkaN kaMi aPa2 y kAmI xTaU tNtG iLmUmU..inGatkAnLaH kAmi aPa2 y kAmI LuPa tNtgMu, rEdAiLaH sEtiAp LaNgKaH kAmI kRn kPdMuLaH kAmI aKn kMbLi-gYaH”

**sYuKrAn jAzILLaN wAhAi sAhAbAt2Ku y sNtISa mNgIngAtKaN AkU dKaLa aKu tErLeKa dGn dUnIaWi..sMogA pSnN2 iNi dPt dKonGsI bSmA dGn sHbAt2 LaIn y mElEwAtI bLogKU iNi..n sMogA kItA sUme sntIsA bErADa dLm rHmAtnYa..inSyAaLLah..**




Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


bJuAnG mnEmPuH sUsAh,
mNanGgunG dEriTa mNonGkAh fiTnAh,
iNiLah gELomBg hiDUp sMudRa dUkA,
sEoRg mJahId mBuRu sYahiD..

dBuAnG dIa bKeLaNa,
dPnJaRa dIa uZLah dBuNuh sYahiD,
nMuN jiWa tTap mARa mNuJu cIta,
sEoRg mJahiD mBuRu sYahiD..

bJuAnG xPeRnaH sEnaNg,
oMbAk dEriTa tiAda hEnTi,
tEnAnG tEgAnG siLiH bGaNti,
iNiLaH sUnNah oRg bJuAnG..

mAlaMnYa bGai rAhiB mRinTiH sAyU,
dHiRis dOsA aiR mAtA,
sIanGnYa bGai sInGa dRiMbA,
mEmErah kEriNgaT mLuaH tEnaGa..

bJuaNg mMg pAhiT,
kErNa syUrGa iTu mAnIs,
bKan sDikiT mAhAR y pLu dBYaR,
bKan sDiKiT pDiH y DtGih..

bJuAnG eRtiNya tKorbaN,
rELa tERhiNa kErNa kBeNarN,
aNt 2 pAstI tJaDi,
tGgULah sYahId aTaU mNaNg..

mAsA y kU tUnGgU iTu tLh tiBa,
aKu dPaNgGiL bJuAnG mYeBaRkAn aGaMaMu yA aLLaH,
tRsA diRi iNi bGiTu kErdiL sEkALi,
LaYaKkAh aKu mMiKuL tuGaS sBeSaR iTu?
LyakKaH aKu yA aLLAh?
aKu mRsAkAn iLmU dDaDa bLuM cKuP Lg uTk mTaRbiAhKaN oRg,
sDgkAn diRi sNdRi pUn mSih TeRkOnTg-KntiNg,
dLm mCAri rAhMaTmU yA RaBbuLiZZaTi..
aKu tKut nAnTi aKn dSoAl dAkhiRat sEkiRanYa aKu gGal dLm tgAsKu iTu,
yA aLLaH bnTulAh hAmbAmU y LmaH iNi,
bEriLaH aKu kKuAtAn utK mGhdApi dUgAan iNi,
nAmUn..
kAtA-KaTa zU rOoMateKu dLu aSyik bLegAr2 dLm fiKirAnKu,
jGn mNoLak jK kiTa dPangGil,
mMg di aKui bkAn tAhNiAh dBeRikN,
tEtApi tAkzIah bUat OrG2 Y tPiLih iNi,
kErnA pJuanGan iNi buKan sKadaR maIn2,
sEmaKin kiTa iNgIn dEkat kPdNya sEmAkIn ByK kiTa dUjI,
sEdGkan nAbi2 n rAsuL2 tDaHuLu LaGi kUat tAmPaRn y pLu mRkA TmpUh,
bpULuh2 tHuN bDkWah tP hYa sBilGan kCiL y mGiKuTiNyA,
bAhkAn mrKa xPrNaH pUtUs aSa..
jD knApA aKu pLu pUtuS aSa sbLuM mCuBa?
tEruSKan sYahiRaH!
tEruSkAn bJuAnG kjLn aLLah,
kErnA aLLaH pErnAh bRfiRmaN..
aLLah aKn mEmBntU sSiaPa sHj y bJuaNg kjLnnYa,
jD knApa aKu pLu tKut, kNapA aKu pLu gnTar?
aLLah snTiaSa bRada dSiSi kiTa..
iNsYaLLah..
tAkBiR..
aLLAhU aKBaR!.

Subuhnya
di mana aku berada
masih enak dalam kelambu rindu
sambil berpoya-poya dengan waktu
masa bagaikan menderu
langkah tiada arah tuju
fikiran terus bercelaru
terlupa aku semakin dihujung waktu
siapa aku di depan Tuhan ku.

Zohornya
aku lebih memikirkan kelaparan
kehausan dan rehatku
aku lebih mementingkan tuntutan jawatanku
aku bertolak ansur dengan waktu
aku gembira membilang keuntungan
aku terlupa betapa besar kerugian
jika aku mengadaikan sebuah ketaatan
siap aku di depan Tuhan ku.

Asarnya
aku lupa warna masa
cepat berubah bagaikan ditolak-tolak
aku masih dengan secawan kopiku
terlupa panas tidak dihujung kepala
aku masih bercerita
tentang si Tuah yang setia dan si Jebat yang derhaka
siapa aku di depan Tuhan ku

Maghribnya
aku melihat warna malam
tetapi aku masih berligar di sebalik tabirnya
mencari sisa-sisa keseronokan
tidak terasa ruang masa yang singkat
jalan yang bertongkat-tongkat
ruginya bertingkat-tingkat
siapa aku di depan Tuhan ku.

Isyaknya
kerana masanya yang panjang
aku membiarkan penat menghimpit dadaku
aku membiarkan kelesuan mengangguku
aku rela terlena sambil menarik selimut biru
bercumbu-cumbu dengan waktuku
siapa aku di depan Tuhan ku.

kini aku menjadi tertanya-tanya
sampai bila aku akan melambatkan sujudku
apabila azan berkumandang lagi
aku tidak akan membiarkan Masjid menjadi sepi
kerana di hujung hidup ada mati
bagaimana jenazah akan dibawa sembahyang di sini
jika ruangku dibiarkan kosong
jika wajahku menjadi asing
pada mentari dan juga bintang-bintang.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

"Menyelak buku yang dihadiahkan oleh seseorang, "Wanita Solehah
– Kedudukan dan Personaliti Serta Ciri-cirinya" hati tersenyum
namun gusar di hati sukar untuk ditafsir. Mampukah diri ini bergelar
wanita solehah? Mampukah diri ini menjadi wasilah kepada sebuah
pembentukan usrah muslim untuk mentarbiyyahkan anak-anak dan keluarga
dengan berpandukan AlQuran dan assunnah? Benar, tanggungjawab itu
terlalu berat, maharnya terlalu mahal untuk meraih syurga di sana.

Dengan arus kehidupan globalisasi, mehnah seringkali menggoyah kekuatan
diri. Andai tiada sandaran yang ampuh, sudah pasti diri ini akan rebah
akur dengan kehendak duniawi.Hati seringkali menangis melihat muslimah
sekarang. Sekalipun kemajuan dan kemewahan terhampar namun ia membuatkan
kita semakin jauh daripada keberkatan dan rahmat kasih sayangNya. Kita
dilalaikan dengan ehwal duniawi, sedangkan janjiNya adalah pasti! Dunia
sudah tua benar! Ia hanya menanti masa tunggu dipulihkan dengan tiupan
sangkakala.

Tika dan saat itu, adakah kita dijanjikan untuk taubat yang akan
diterima? JanjiNya itu pasti! Mati juga pasti! Sesungguhnya kita tidak
pernah dijanjikan umur yang beratus tahun. Jadi, di manakah titik
persetujuan bahawa kita perlu menunggu usia emas untuk bertaubat dan
beribadah menutup lompang kejahilan di usia muda? Tiada perjanjian itu!

Ana, dan saudari semua takkan tahu bila ajal kita akan datang. Tahukah
kita, malaikat maut sentiasa menziarahi kita. Kunjungan hormat, walaupun
tiada terzahir oleh mata zahir namun hati mampu merasainya. Jika hari
ini adalah hari terakhir kita di dunia ini, sudah bersediakah kita untuk
mengadapNya? Berapa banyak amal yang telah tersedia sebagai bekalan
selamat di sana? Sudahkah kita tunaikan hak diri kita sepanjang usia
kita? Aurat, akhlak, amalan ibadah… bagaimanakah timbangan semuanya
itu? Cukupkah untuk kita berlalu pantas pada titian sirat? Ataupun kita
perlu merangkak, lantaran bekalan kita terlalu naif.

Saudariku tersayang, atas dasar kasih sayang ini, ana memohon
muhasabahlah diri. Tiada manusia yang akan sempurna, namun bukan satu
perkara yang salah untuk kita sentiasa berubah ke arah kesempurnaan.
Renung-renungkanlah . Adakah aurat kita terjaga? Pakaian kita adakah
seperti yang islam anjurkan? Akhlak kita adakah mengikut lunas syariat?
Siapakah turutan keutamaan dalam amalan kehidupan kita? Ketahuilah,
Islam adalah agama yang syumul dan ia takkan menyusahkan pengikutnya!
Ayuh, lapangkan hatimu. Lihatkan keindahan Islam yang tersedia buatmu
muslimah. Setiap perkara yang islam bahaskan adalah demi kebaikanmu.

Jadilah muslimah yang menjadikan Deen sebagai pakaiannya, jadikan malu
itu sebagai kehormatanmu. Janganlah cemarkannya. Ketahuilah jua, dirimu
dan diriku adalah wanita istimewa, nilaian wanita muslimah terlalu
mahal. Sanggupkah kita merendahkan mahar yang semahalnya itu dengan
akhlak yang buruk, dengan pakaian kita yang tidak menutup aurat, dengan
tindakan kita yang kurang sopan.

Islam ditegakkan atas darah syuhada, jangan cemarkan darah itu dengan
ketaksuban kita kepada kemajuan yang tiada keseimbangan rohaniyyah.
Seandainya di suatu malam, air mata kita menitis kerana kita insaf,
bergembiralah wahai temanku. Itulah khabaran gembira, Dia sudi
memberikan hidayahNya yang tidak pernah siapa menjangka.

Berubahlah ke arah kebaikan, sesungguhnya pintu taubat sentiasa terbuka
buatmu. Seandainya ada dosa-dosa lalu, Dia menjanjikan keampunan pada
mereka yang sentiasa bertaubat. Biarkan kemungkaran lalu menjadi mimpi
buruk buat kita, hiduplah dalam alam nyata, bahawa dirimu muslimah
terlalu indah untuk dipertontonkan di khalayak.

Diri ini akan menjadi insan paling gembira jika titipan mesra ini dibaca
oleh muslimah, lalu ia muhasabahkan dirinya. Berubahlah demi kebaikan,
kerana dirimu dan diriku jua berhak meraih syurga firdaus yang
dijanjikanNya!

Ameen..Bi Iznillah Ya Rabbana..

~Aishah_Yusro~

Seketika bermaya di usia remaja
demi meniti dewasa yang diberkati
betapa sukarnya menunduk nafsu serakah
menyingkir keseronokan yang alpa
Aku berjuang dalam payah yang seringkali goyah
naluri sering tercari-cari
dimanakah model solehah harus ku selusuri

Ku temui Mariam
meskipun tiada buku mengiktibari kisah kehidupannya
mahupun tiada sebaris lagu memurnikan kesolehannya
kisahnya di dalam Al -Quran menyentuh naluri ku
mujahidah kegadisan di biara ibadah
menjulang martabah muslimah bermaruah
bukan suatu istiqamah yang mudah

Aku mahu mendekati kegadisan Mariam
aku mahu menjadi generasi Mariam

Siti Mariam gadis tabah tanpa suami
menyedari hidup adalah wadah tribulasi
terbukti dia amah solehah

ketika menerima taklif ILLAHI
mengandungkan bayi tanpa suami
sengsara menghadapi tohmah dan fitnah
derita ketika melahirkan AL Masih
menyapih Nabi Isa seorang diri
Siti Mariam mencipta sejarah ibu mithali

MAriam terus islah di dlaam doa dan pasrah
ternyata taqwanya diiktiraf ALLAH
termaktub sehingga hariQ iamat di dlaam surah At Tahrim ayat 12
" Sesungguhnya adalah dia (Mariam) wanita tabah)

Ya Allah..tabahkanlah hatiku dalam menelusuri hidup..
agar aku teguh dari tergelincir dalam mengapai persada kasihku..
kekalkanlah ya Allah..sebagai Mariam model untuk ku mencapai martabat Solehah..
jika tidak mampu seperti Mariam..biarlah hanya sedikit tempiasnya dapat ke contohi..

Solehah woman smile in trouble..
gather strengh from doa..
and grow brave by istighfar and solat..
her great love only for Allah..

Mujahidah Solehah

di mana bumi dipijak..dilangit mana menjadi bumbungnya..
di situlah utuh ISLAM di tegak..

Menyingkap tirai hati…
Mengintai keampunan…
Dihalaman subur rahmat-Mu tuhan..
Tiap jejak…nan bertapak
Debu kejahilan..
Akan kujirus dgn madu keimanan

Tak ternilai air mata…
Dengan permata..
Yang bisa memadamkan api neraka
Andai benar mengalir..
Dari nasuhan nurani..
Takkan berpaling pada palsu duniawi

Destinasi cinta yang ku cari…
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabut kerana dosa didalam hati
Telah ku redah daerah cinta
Yang lahir dari wadah yang alpa
Tiada tenang kutemui…hanya kecewa
Menyelubungi…

Gelintar segenap maya..
Dambakan sebutir hakikat
Untukku semai menjadi sepohon makrifat
Moga dapatku berteduh di rendang kasih-Mu
Ya….Ilahi Rabbi..

Destinasi cinta yang ku cari…
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabut kerana dosa didalam hati
Gelintar segenap maya..
Dambakan sebutir hakikat
Untukku semai menjadi sepohon makrifat
Moga dapatku berteduh di rendang kasih-Mu

Namun ranjaunya tidak akan sunyi
Selagi denyut nadi belum berhenti
Durjana syaitan kan cuba menodai
Segumpal darah bernama hati..

Destinasi cinta Ilahi….

Lestarikan..wadi kalbuku oh tuhanku
Leraikan aku dari pautan nafsu
Biarpun sukar bagiku..
Melamar redha-Mu
Namun masihku mengharap ampunan-Mu
Wahai tuhanku..ya Allah..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

yA aLLaH,
jK aK jTuH ciNtA,
ciNtAkAn aK pD sOrG y mLabUhKaN ciNtANyA kPdMu..
aGaR bTaMbH kKuAtAnKu uNtUk mYiNtAiMu..

yA mUhAiMin,
jK aK jTuH hAti,
iZiNkAn aK mynTuH hAti sOrG y hAtinYA bPauT pDmU..
aGaR xTjAtUh aKu dLm jUrG nAfSu..

yA rAbAnNa,
jK aK jTuH hAti,
jAgALaH hAtiKu pDnYa..
aGAr xBpAliNg dR hAtiMu..

yA rAbBuLiZzAti,
jK aK riNdU..
riNdUkAn aK pD soRg y hAtiNyA riNdU sYaHid di JlnMu..

yA aLLaH,
jK aK mNikMati ciNtA KeKaSIHkU..
jGnLah kNikMaTan mELeBiHi iNdAhNyA bMunAjAt dMLm sAtU pErtIgAmU..

yA aLLaH,
jK aK jTuH hAti kPd kEkAsihKu..
jGn biArKaN aK tErtAtiH dAn tJatUh dLm pJaLaNaN pNjg mYeRu mNusIa kE jLnMu..

yA aLLah,
jK kAu hALaLkAn aK mRiNdUi kEkAsiHku..
jGn bIaRkAn aK mLaMpAui bTaS hiNgGa mLuPaKaN aK pD ciNtA hAkIki dAn rInDu aBaDi hAnYa Pd mU, yA aLLah..
aMin..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

nAmA dBeRi nUr sYaHiRaH bT mOhAmAd,
sUkA mGuNaKaN gLrN aRaBeLlagRaciA sMpna nMa pLaKoN sBuAh citer fiLipiNe y dMiNati n pGgiLaN mNjA dRmH, aRA..
LaHiR pD tAnGgAL 17 aPriL 1989 dHoSp. uSm kUbng kEriAn, kELanTaN,
mRuPkAn aNaK kDuA dRp eMpAt oRg aDik bEraDiK,
sEkArg mEnEtAp dKg. pDg mGkUaNg, bKt pYonG, mArG, tRg,
aYaH sOrG pMbNtU peRuB dHsNz mNkLa iBu sOrG jUrUrWaT,
pErNaH mNuNtUt d tDikA bKt pYg, tDiKa gRamMaR, sKbP, sMkAdG, kMk n sEkaRg d uMt dLm cOs sOfwArE eNgiNeEriNg,
mAsiH siNgLe n aKn sTiLl siNgLe uNtiL mArRiAgE..iNsYaAlLah..
sOrG y bYk cKp (rOoMaTe kAt uMt cKp..hUhUhU) , fUnnY, aGaK mOodY kOt, pMaLu eXp nGe LeLaKi..hUhUhU.. aGk sUka pEnDaM prSaAn uNtiL mLtUp..nAuZubiLLah miN zALiK..hUhUhU.. aGaK sUkAr mNgiNgAti nMa2 oRg, sELaLu kOnOn bT2 nMpK pDhAl x cOz xSuKa pKai SpEk tP bLi n tGoK oRg pKai sPek sUkA pLaK..hUhUhU, sGat sUka MaThS eXp aDd mAthS dSbBkAn bJya mYaHut cBrn aLonG tO sCoRe a1 dLm sPm aRy 2 ..hUhUhU..aG k sSh nK cOncEntEraTe pD sTudY cOz xbLeY dUk dIaM cAm oRg LeN..aMaT suKaKan iRaMa nAsYiD coZ dPt mNeNanGkAn diRi dSmpG dPt mnGinGaTi aLLah sElALu, dA aDa LsEn bSr uTk kEte n sLaLu p mDriFt kLu kAt uMt tnPa pGthUaN pArEntS..hUhUhU..bWk mEmBeR p sHoPpiNg r..aGaK kErS hAti n tAkE time jGaK r uNtk pUliHkAn hAti y tEraSa..xSukA kLuAr rMh eXp p kNdUri knDrA n bLik kg..sGat sensitive ngAn kBeRsiHaN..xtAu nK cHaNgE cMnEr..hUhUhU..sUkA cHat n kCaU oRg..sKrG tGh bRsiHkAN hAti n tMbh iLmu exP iLmU aGmA uTk dKaTkN diRi dGn pcIptA dSmpg uTk mjD nAqiBaH n fAsi y tErbEk uTk jUniOr2 y dTg nNti..inSyaAlLaH..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

Salam Taa'ruf!!




Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Senyum itu satu sedekah"

jom hafai 99 nama ALLAH..

Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

tiMe iS g0Ld!!!!~

caLenDar..

sEdiKit mUtiaRa kAtA..

aL-QuRan pEgAnGaNkU..

aBouT mE..

My photo
nama dberi..nur syahirah bt mohamad..bley call me syahirah atau ara(usually kat umah la)..erm..seorg y banyak ckp..agak funny kowt..tp lately slalu brubah mood dsebabkan kekangan kerja as student taun akhir..n akhir kte smga enjoy mlayari blog nie..=)

rUanG sEmBaNg2..


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Wanita itu ibarat buah epal,epal yang tidak berkualiti amat mudah diperolehi kerana ia berguguran ditanah..Tetapi epal yang tidak mampu dibeli berada dipuncak, susah nak dipetik, susah nak digapai..Kadang-kadang epal itu risau, kenapalah diriku belum dipetik?...Lantas ia merendahkan martabatnya dan menggugurkan diri menyembah tanah, sedangkan ia sebenarnya telah ﷲﺍ jadikan begitu tinggi martabatnya sehingga tiada siapa yang berani memetiknya..Hanya pemuda yang benar-benar hebat sahaja yang mampu, mungkin bukan di dunia tapi di akhirat sana, insya-Allah...Biarlah jodoh bukan didunia asalkan cinta Ilahi mengiringi"

mY sELf

mY sELf

memOrY iN sMkAdG

memOrY iN sMkAdG
fRenZ 4eVe

mEmOrY iN kMk

mEmOrY iN kMk
kAnGaNnYeR aKu kAt KoRg sUmE

uMt

uMt

mY bELovEd fAmILy

mY bELovEd fAmILy

hALwA tELinGa..

f0LLoWeRs..


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Salam Ukhuwahfillah, Insya-Allah"

i LuV iSLaM

iluvislam