pEnDaMba ciNtA iLaHi

hAti kAsiH pD y sAtU, DIA y mAhA pEnGaSih, kErna DIA aKu DsiNi, kErNa DIA aKu biSa mLiHat dUniA, alHaMduLilLah..

Rasulullah Saw bersabda:

“Tiada seorang mu’min yang rasa sakit, kelelahan (kepayahan), diserang penyakit atau kesedihan (kesusahan) sampai duri yang menusuk (tubuhnya) kecuali dengan itu Allah menghapus dosa-dosanya” (HR. Bukhari).

salam..Click Me~kali nie ak maw share tntg bab kesihatan plak..hal nie bkait jgak nge dri ak..bru sat nie ak mintak mak ak tgok tpak tgan ak..bkn ap..rmai y tgur ckp tpak tgan ak pucat..xde drah..muke pon..bibir pon..sume ckap pucat..argh..Click Me~tension ak dbtnyer..ak chat la..mkn mne ad pntg2 la..ble mak ak tgok tgn ak, huu..dye ckp mmg pucat pon..tgok bwah mata..pucat jgak..aduss..kne bebel..xjga mkn la..mak ak ckp myb hemoglobin (hb) ak kira2 7 g/dl da kowt..alamak..Click Me~mnakotkan..huhuhu..nie sdkit info ak sempat search kat uncle google bkenaan pyakit anemia nie..

http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Pemakanan/ANAEMIA.phpClick Me~


Apakah Anaemia?

Ia adalah suatu keadaan di mana sel darah merah yang matang yang membawa oksigen ke seluruh tisu badan berkurangan. Fungsi ini dijalankan oleh protein yang dinamakan haemoglobin. Anaemia biasanya bermaksud haemoglobin yang tidak mencukupi. Paras Haemoglobin yang normal adalah diantara 11.5 hingga 16.5g/dL untuk perempuan dan 12.5 hingga 18.5g/dL untuk lelaki.


anaemia

Sebab-sebab anaemia

  1. Kehilangan darah (samada akut atau kronik)
    • Kehilangan darah yang akut boleh dilihat semasa kemalangan jalan raya atau selepas pembedahan. Kehilangan darah yang melebihi 500ml biasanya memerlukan gentian darah.
    • Kehilangan darah kronik biasanya berlaku semasa kedatangan haid yang berlebihan, infestasi cacing dan lain-lain keadaan.
  2. Pembentukan sel darah merah yang tidak mencukupi dari tulang sum-sum.

Ini mungkin disebabkan oleh :

    • Kekurangan faktor penting seperti zat besi,, vitamin B12, folate dan erythropoietin.
      • Pembesaran yang mendadak bagi remaja, menyebabkan penambahan keperluan zat besi dimana ianya melebihi paras penyerapan zat besi.
      • Kitaran haid bagi wanita dengan kehilangan anggaran 30mg zat besi setiap bulan menyebabkan kekurangan zat besi.
    • Faktor Toksik : Penyakit Inflamasi, kegagalan hati dan ginjal, ubatan.
    • Kekurangan hormon : Paras hormon tiroid rendah.
    • Serangan tulang sum-sum : kanser darah, penyakit tulang sum-sum.
    • Gangguan pembentukan sel darah merah: keadaan seperti Talasemia.
  1. Pemusnahan sel darah merah yang berlebihan

Mungkin berlaku didalam beberapa jangkitan atau pengambilan sesuatu ubat.
Jenis Anemia yang biasa berlaku ialah :

    • Anemia disebabkan kekurangan zat besi.
    • Talasemia

Tanda-tanda dan gejala
Ramai remaja menghidapi Anaemia dan tidak mengetahui sebabnya.

Gejala-gejala termasuk:
  • Keletihan setiap masa
  • Pening
  • Sesak nafas apabila melakukan atktiviti fizikal
  • Kulit pucat
  • Kadar denyutan jantung yang cepat
  • Kurang daya ingatan
  • Kurang berat badan

sleep in class

Komplikasi
Jika Anaemia sangat teruk ia akan menyebabkan :

  • Kegagalan jantung dimana fungsi jantung menjadi lemah dan tidak mencukupi.
  • Masalah semasa mengandung seperti melahirkan anak pramatang dan pertumbuhan janin yang terencat semasa berada didalam kandungan.

Rawatan
Pemeriksaan haemoglobin untuk menentukan samada anda menghidapi anaemia atau tidak boleh dilakukan di klinik berhampiran dengan anda.

Rawatan Anaemia bergantung kepada jenis Anaemia yang dihadapi.

  • Jika ia disebabkan oleh masalah perubatan seperti Talasemia, Leukaemia, rawatan khusus perlu dilakukan.
  • Jika ia disebabkan oleh kekurangan zat besi, maka ia perlu mengambil makanan seimbang yang mengandungi zat besi yang tinggi dan juga pil tambahan zat besi. Sila lihat Jadual 1 untuk kandungan zat besi dalam makanan.

Tips lain: Untuk merawat kekurangan zat besi :

  • Dinasihatkan mengambil pil tambahan zat besi bersama dengan vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi.
  • Penyebab utama seperti infeksi cacing dan keradangan pada usus perlu dirawat.

Jadual 1: Kandungan Iron didalam makanan

Makanan

Saiz Hidangan

Zat Besi (mg)

Hati, Ayam

2 keping,105g

12.8

Peha ayam

1 ketul kecil,125g

1.0

Daging lembu tanpa lemak

1 keping,268g

5.9

Hati, Lembu

1 keping,283g

11.1

Tuna

1 ketul,73g

1.1

Kerang

10 Biji,86g

2.0

paru

½ Cawan,2g

7.7

Oats di proses

½ cawan

1.8

Tauhu

1 keping,107g

3.4

Kacang

1 cawan,154g

4.5

Bayam

1 cawan dicincang,64g

2.4

Kismis

39g, ¼ cawan

1.4

Roti

1 keping,25g

0.8

Nasi

128g

0.3

Rujukan : Nutrition Composition of Malaysian Food, 4th Edition. Institute for Medical Research, 1997.

actually, tidak ada orang yang ingin ditimpa penyakit..so, sma2 la kte jga nikmat chat y kurniaNYA..Click Me~wassalam,,

salam..Click Me~
agk lama x post something kat blog ini..alhamdulilah dibkakkan pintu aty tuk mpost something semntara tgu mood nk continue bt coding FYP mai nie..thnk so much kat blogwalking2 y rajin singgah kat blog y x sberapa ini..Click Me~semoga anda sume thibur nge coretan2ku y ntah apa2 2..anyway..thnx sx lg..erm..sat nie bru jer dpat idea maw share nge shbat2 resepi rahsiaku..hehehe..Click Me~ramai kan y suke mkan chocolate cake kan2? ak pun x kcuali..hehehe..klu stp x rye, blik kg..msti mak sdra bt 2 or 3 biji chocolate cake tuk ktorg n para ttamu..chocolate cake mak sdra ak nie sodap..lmbut sgat..tp resepi dye agak complicated..leceh..klu ad y rajin cam mak sdra ak 2..bley la bt..hehehe..klu ak plak nk y simple n sdap..Click Me~xpyah p bli brg byk2..hehehe..actually before nie ak juz gne resepi chocalate cake y ak ambik nge cg nozna..tp kek dye keras ckt..tp y resepi ak bt bbrapa ary lpas 2, ak mintak nge si oyo a.k.a akak sue..bess..lmbut kek dye..ermm..nie resepi chocolate cake y oyo kasi 2..:

bhn2..
tuk cake;

20gm coklat emulco (tp ak x gne pon..xjupe crik kat sabasun ary 2..hehehe..)
50gm serbuk koko
200ml air suam
250gm ment
ga (nk sng ckt, ambik jer 1 buttercup 2)
300gm gula halus (ikot selera..tp nie
agak byk..pndai2 adjust ea..)
1/2 sudu teh garam
4 biji telur
1 teh sudu esen vanil
a
250 gm tepung halus (better ayak dlu..maw kasi lmbut lg..)
1/2 sudu teh serbuk soda bikarbona
t
1 sudu teh serbuk penaik
tuk topping;
400ml wipping cream
500gm coklat masakan
50gm mentega


**actually ak x ikot resepi topping nie..ak bt sndrik jer topping 2 nge ambik planta ckt..pnaskan n then msukkan spruh chocolate msakan, koko 2/3 sudu, susu pekat (ikut rasa), air suam ckt n tepung jgung ckt (maw bg pekat)..topping ini ak suka bt pekat coz ble ltak atas kek, dye akan nmpak tebal..byk ckt coklat..famili ak suka..huhuhu..Click Me~
nie hasilnyer ..tp ini pic ak ambik kt uncle google jer..pic sbnr x smpt nk ambik ary 2..hehehe..;

0kes..amcam?? Click Me~try ea..bess..chocolate cake 2 hya bthan sehari sja dlm peti ais umh ak..abah ak y jrg2 mkan kek 2 pun mkn jgak kek ak bt 2..hohoho..thru..Click Me~kakak ak y bwak kek 2 blik uia pun ckap membe2 dye puji kek ak 2..sodap..ntah pape..huhu..adik ak y pompuan 2 pling suke..n time bufday dye satg, dye awai2 lg suh ak bt kek kat dye..Click Me~hahaha..ntah smpat ke x nk bt..skrg msa genting tuk siapkan coding FYP..Click Me~myb smgu lpas bkak sem ad presentation progress..huhu..mnakotkan..Click Me~smga Allah permudahkan kerja2ku n shbat2 utk myiapkan FYP nie..ameen..blogwalking2 jgak jgan lupe doakan ktorg bjya lpas FYP 2 ea n dpat grad taun dpan..insyaAllah..Click Me~k la..maw continue bt coding lg..thnx coz sudi mluangkn msa bca coretan ak nie..insyaAllah len x klu ad msa, ad topik, n ad mood ak akan post lg..wassalam..Click Me~


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

Salam Taa'ruf!!




Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Senyum itu satu sedekah"

jom hafai 99 nama ALLAH..

Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

tiMe iS g0Ld!!!!~

caLenDar..

sEdiKit mUtiaRa kAtA..

aL-QuRan pEgAnGaNkU..

aBouT mE..

My photo
nama dberi..nur syahirah bt mohamad..bley call me syahirah atau ara(usually kat umah la)..erm..seorg y banyak ckp..agak funny kowt..tp lately slalu brubah mood dsebabkan kekangan kerja as student taun akhir..n akhir kte smga enjoy mlayari blog nie..=)

rUanG sEmBaNg2..


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Wanita itu ibarat buah epal,epal yang tidak berkualiti amat mudah diperolehi kerana ia berguguran ditanah..Tetapi epal yang tidak mampu dibeli berada dipuncak, susah nak dipetik, susah nak digapai..Kadang-kadang epal itu risau, kenapalah diriku belum dipetik?...Lantas ia merendahkan martabatnya dan menggugurkan diri menyembah tanah, sedangkan ia sebenarnya telah ﷲﺍ jadikan begitu tinggi martabatnya sehingga tiada siapa yang berani memetiknya..Hanya pemuda yang benar-benar hebat sahaja yang mampu, mungkin bukan di dunia tapi di akhirat sana, insya-Allah...Biarlah jodoh bukan didunia asalkan cinta Ilahi mengiringi"

mY sELf

mY sELf

memOrY iN sMkAdG

memOrY iN sMkAdG
fRenZ 4eVe

mEmOrY iN kMk

mEmOrY iN kMk
kAnGaNnYeR aKu kAt KoRg sUmE

uMt

uMt

mY bELovEd fAmILy

mY bELovEd fAmILy

hALwA tELinGa..

f0LLoWeRs..


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Salam Ukhuwahfillah, Insya-Allah"

i LuV iSLaM

iluvislam